Videospeler inladen...

De Wever is kandidaat om Vlaams minister-president te worden, Jambon kandidaat-premier, Bourgeois gaat Europees

N-VA-voorzitter Bart De Wever zal de Vlaamse lijst in Antwerpen trekken. Hij is daarmee "nadrukkelijk" kandidaat om Vlaams minister-president te worden "als de kiezer het wil". Jan Jambon is als lijsttrekker voor de Kamer in Antwerpen dan weer "nadrukkelijk" kandidaat om premier te worden. Geert Bourgeois maakt de overstap naar het Europese niveau, en zal de Europese lijst  voor N-VA trekken. Vanavond kondigde De Wever aan bij VTM dat Theo Francken de Kamerlijst in Vlaams-Brabant zal trekken.

Bart De Wever, N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen, is kandidaat om Vlaams minister-president te worden na de verkiezingen in mei, "als de kiezer het wil". Hij trekt dan ook de Vlaamse lijst in Antwerpen. Wordt hij minister-president, dan valt dat niet te combineren met het burgemeesterschap in Antwerpen en met het voorzitterschap van de partij, vertelt De Wever nog. Wie zijn plaats in dat geval moet innemen, is niet duidelijk. 

La Flandre passe avant le rêve de BDW

De aankondiging komt onverwacht. De Wever heeft er steeds op gehamerd dat hij zo lang mogelijk burgemeester van Antwerpen wilde blijven. "Ik heb tot voor twee weken urbi et orbi gezegd dat ik burgemeester wil blijven, zo lang mijn natuurlijk leven en de kiezer dat volhoudt", zegt De Wever daarover. "Dat is ook wat de mens Bart De Wever wilde. Alleen is die in conflict gekomen met de partijvoorzitter, die ook andere belangen moet vooropzetten."

Ik heb tot voor twee weken urbi et orbi gezegd dat ik burgemeester wil blijven, zo lang mijn natuurlijk leven en de kiezer dat volhoudt. Dat is ook wat de méns Bart De Wever wilde. Alleen is die in conflict gekomen met de partijvoorzitter, die ook andere belangen moet vooropzetten.

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"La Flandre passe avant le rêve de BDW", zei De Wever na de persconferentie, een parafrase van een citaat van ex-premier Van den Boeynants. Geert Bourgeois, huidig Vlaams minister-president, zal logischerwijs niet langer Vlaams lijsttrekker zijn in West-Vlaanderen. Hij stapt over naar het Europese niveau en wordt Europees lijsttrekker. "Bart De Wever was misschien wel de enige kandidaat-minister-president die N-VA naar voren kon schuiven, waarmee de founding father (Geert Bourgeois stond mee aan de wieg van N-VA, nvdr.) zonder al te veel vragen opzij kon geschoven worden", analyseert politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). Wie de Vlaamse lijst in West-Vlaanderen moet trekken, is voorlopig niet duidelijk.

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Jambon kandidaat-premier

Jan Jambon, voormalig vicepremier voor N-VA, is als Kamerlijsttrekker in Antwerpen dan weer kandidaat om premier te worden "als de kiezer het wil". Een grappig moment tijdens de persconferentie, want De Wever moest Jambon aanporren om dat expliciet te vermelden. "Als Di Rupo een reconquista aankondigt, willen wij vooral verdedigen wat we hebben", zegt Jambon. "Er is een kering gemaakt de afgelopen jaren, maar het werk is niet af." 

Lees verder onder de video. 

Videospeler inladen...

Antwoord op PS

N-VA wil met die twee lijsttrekkers in Antwerpen een antwoord bieden op de "herovering" die PS-voorzitter Elio Di Rupo afgelopen weekend aankondigde. "De PS heeft de bedoeling om de macht te veroveren", zegt De Wever. "Het doet ons heel erg denken aan de ravage die François Hollande economisch aanrichtte na Sarkozy."

Met zijn kandidatuur zet De Wever duidelijk alle pijlen op Vlaanderen: "Als de bedoeling is om de macht te heroveren, zullen wij het bolwerk Vlaanderen verdedigen", zei hij zelf. "Ons antwoord aan de PS is in eerste instantie het confederalisme", herhaalt de voorzitter de ambities van de nieuwjaarsreceptie dit weekend. "Confederalisme" betekent dat Vlaanderen en Wallonië veel zelfstandiger van elkaar zouden besturen, zonder volledig onafhankelijk te worden. "Dat is nog veraf", aldus politicoloog Bouteca, "maar met Bart De Wever als kandidaat-minister-president worden de deelstaatverkiezingen in elk geval al minder tweederangs."

Dat N-VA met deze lijsttrekkers sterk op Vlaanderen wil inzetten, blijkt ook uit het feit dat ze meteen voorwaarden aankondigen om nog deel te nemen aan het federaal bestuur. "Sowieso zal de N-VA federaal enkel deelnemen aan het beleid als er beleid wordt gevoerd zoals dat voor Vlaanderen noodzakelijk is", zegt De Wever. "Wij willen harde garanties dat er vijf jaar wordt volhard in sociaal-economisch herstelbeleid." Daarnaast wil hij dat ons land pleit om "vanuit Europa een ander migratiebeleid" te voeren en een verderzetting van het veiligheidsbeleid.

Sowieso zal de N-VA federaal enkel deelnemen aan het beleid als er beleid wordt gevoerd zoals dat voor Vlaanderen noodzakelijk is.

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zal zoals verwacht de Kamerlijst trekken in Vlaams-Brabant. Dat heeft De Wever vanavond bekendgemaakt in VTM Nieuws. "Met de hand op het hart: ik kan u niet antwoorden op die vraag", antwoordde De Wever op de vraag wie hem zou opvolgen als partijvoorzitter. "We zullen zien wat het getij ons brengt, want Theo, dat kan ik u wel weggeven, zal de federale lijst trekken."

Ook over de mogelijke plaats van Jean-Marie Dedecker blijft het voorlopig stil.  

Herbekijk hieronder fragmenten van de persconferentie van de N-VA uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de analyse van politiek journalist Goedele Devroy in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen