Podvis #1: Protest in Boedapest: verliest premier Orban de controle over Hongarije?

Podvis: zo heet de nieuwe podcast van VRT NWS, waarin we jou vanaf vandaag geregeld meenemen voor een diepe duik in een actueel thema. Weg van het vluchtige "nieuws van de dag", op zoek naar meer diepgang en naar de oorzaken en soms onverwachte gevolgen van dat ene nieuwsfeit. In de eerste aflevering zoekt Els Aeyels naar het antwoord waarom zoveel Hongaren momenteel op straat komen tegen het beleid van premier Orban.

Beluister hier de eerste aflevering van Podvis:

Luister ook naar Podvis op

In de eerste aflevering trekken we naar Hongarije. Daar komen duizenden mensen al wekenlang de straat op, om te protesteren tegen het beleid van premier Orban. Ze zijn niet te spreken over de zogenoemde slavenwet, die vorige maand werd goedgekeurd. Die bepaalt dat werkgevers hun personeel tot 400 uur per jaar mogen laten overwerken, dat komt neer op een dag per week. Het loon voor die overuren krijgen de werknemers pas na drie jaar uitbetaald.

Maar waarom is die wet nodig, volgens Orban? En waarom zet hij er zijn enorme populariteit voor op het spel? Wie zijn die betogers en hoe komt het dat ze zich niet eerder lieten horen? En hoe loopt de zoveelste confrontatie tussen Orban en de EU af? Veel vragen, waar Els Aeyels een antwoord op zoekt in deze podcast. 

Meest gelezen