Rome en kerk ruziën om geld uit Trevifontein: burgemeester geeft toe

In Italië hadden de burgemeester van Rome en de Rooms-Katholieke Kerk ruzie over het geld uit de Trevifontein. Elk jaar wordt bijna 1.5 miljoen euro gerecupereerd uit de bekende fontein. Traditioneel gaat de opbrengst naar een katholieke liefdadigheidsinstelling. Maar dit jaar wou burgemeester Virginia Raggi het geld aan de infrastructuur van de stad besteden. Maar er kwam heel wat kritiek op die beslissing en ondertussen heeft Raggi laten weten dat geld toch beschikbaar blijft voor de kerk. Dat melden Italiaanse media. 

Wie met de rug naar de fontein staat, aan Rome denkt en dan een munt over de schouder werpt, zal ooit terugkeren naar Rome, althans zo luidt de mythe. Miljoenen toeristen gooien goedgelovig hun munten in de fontein. Over die miljoenenopbrengst hadden de gemeente en de kerk het met elkaar aan de stok.  

Inmiddels heeft Raggi aangekondigd dat het geld ter beschikking zal blijven van de katholieke hulporganisatie Caritas. “Ze zullen nooit minder ontvangen”, zei de burgemeester nog. Maar er zal wel gecontroleerd worden hoe Caritas de opbrengsten gaat besteden, staat in de Italiaanse media te lezen. 

“Geld afgenomen van de armste”

De hulporganisatie Caritas reageerde zeer kritisch op de beslissing dat ze het geld niet meer zouden ontvangen. En zei dat de armen “erg getroffen” zouden worden. Caritas-directeur pater Benoni Ambarus zei in Avvenire, de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie, dat hij deze beslissing "niet had zien aankomen" en "hoopte dat de beslissing niet definitief was". De krant schreef het vernietigend artikel met als kop: ”Geld afgenomen van de armste”. 

De burgemeester van Rome had eerder beslist om de opbrengst van de fontein te besteden aan onder andere het herstellen van slecht onderhouden monumenten, wegen en voor projecten rond sociaal welzijn. De gemeente had de wijziging al goedgekeurd, en het plan zou vanaf april in werking treden. 

Ze zullen nooit minder ontvangen

Burgemeester Rome

Maar op sociale media was er heel wat te doen rond de beslissing. Er kwam veel kritiek op de wijziging en verschillende Italianen vroegen om het besluit te herzien. Toch waren er ook Italianen die schreven dat Caritas geen recht had om het geld op te eisen en dat het niet via een religieuze organisatie besteed zou mogen worden.

Uiteindelijk heeft de burgemeester toch naar deze eerste groep geluisterd, want ze trok haar beslissing in, schreef de Italiaanse krant La Republica.  

Protest Rome in oktober
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Schuldenlast Rome niet onder controle

Burgemeester Raggi heeft sinds 2016 de leiding over Rome. Ze is lid van de Vijfsterrenbeweging en eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. Haar populariteit is sterk gedaald omdat ze de problemen met de schuldenlast van de stad maar niet onder controle krijgt.

In oktober verzamelden nog duizenden demonstranten zich aan het stadhuis om te protesteren tegen de burgemeester. Volgens de demonstranten slaagde Raggi er niet in om de problemen, zoals het niet verzamelde vuilnis en de slechte staat van de wegen, aan te pakken. Of ze door het terugraaien van deze beslissing haar populariteit wat kan opkrikken valt af te wachten.  

Virginia Raggi

Meest gelezen