Kunstenaar Mark Manders uit Ronse maakt beeld voor Central Park in New York

De Nederlandse kunstenaar Mark Manders die al jaren in Ronse woont, werkt een groot vrouwenhoofd in brons af. Begin maart wordt het tentoongesteld in Central Park in New York. Het werk is besteld door het Public Art Fund van New York.

Beeldhouwer Mark Manders is internationaal bekend. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2013, exposeerde ook op Documenta in Kassel en stelt vaak tentoon in binnen- en buitenland.  Recent was zijn werk te zien op het Kunstenfestival van Watou, in Wiels in Brussel of op de expo "Ecce homo" in Antwerpen.

Nu bestelde het New Yorkse Public Art Fund een werk van Mark Manders, een groot, schuinliggend vrouwenhoofd, "Tilted Head" genoemd. Manders ontwierp het in zijn atelier in Ronse en het werd gegoten door een bronsgieterij in Oudenaarde. Dat nam maanden in beslag, schrijft de krant De Tijd.  Vanaf begin maart tot eind december is het hoofd te zien in Central Park, waar het vlak naast een hotdogtent wordt opgesteld. 

Enorm werk vol spanning

Mark Manders creëert gebarsten of gespleten hoofden, verwijzend naar de klassieke oudheid of naar de Roemeense kunstenaar Brancusi, van wie er eind dit jaar trouwens een grote tentoonstelling opent in Bozar.  Dit "Tilted head" wordt het grootste werk ooit van Mark Manders, zo'n 3 op 4 meter in beschilderd brons. 

Het werk is mysterieus onvolledig, alsof het is achtergelaten in het atelier

Volgens het Public Art Fund is het een werk vol spanning, sereen en gebarsten, abstract en figuratief, tijdloos en precies, en kan het publiek er zelf mee aan de slag, op zoek naar het verhaal van de menselijke vorm.  

Philippe Van Cauteren van het Gentse museum SMAK noemt Manders een van de belangrijkste beeldhouwers. "Zijn beelden hebben een soort poëtische verstilling, die tegenover het gebrul van een stad als New York plots een moment van intimiteit zullen creëren."

Meest gelezen