bpk / Kupferstichkabinett, SMB / Jˆrg P. Anders

Ruim 400.000 bezoekers voor Bruegel: “Sommigen bleven tot vijf uur lang kijken”

In Wenen is de grote Pieter Bruegeltentoonstelling afgesloten met een recordopkomst van bijna 440.000 kunstliefhebbers. Omdat het aantal bezoekers per dag beperkt was, waren er naar verluidt zelfs Bruegeltickets op de zwarte markt te koop. Mensen bleven urenlang kijken naar de weelde van details op de Bruegels. 

Het Kunsthistorisches Museum in Wenen kreeg nooit eerder zo veel volk over de vloer als voor Pieter Bruegel de Oude. “435.000 tot 440.000 bezoekers,” zegt curator Manfred Sellink. De capaciteit werd overigens beperkt, om de kunstwerken te beschermen en de bezoekers een optimale ervaring te gunnen. Anderzijds zette het museum ook op maandag de deur open, wat anders een sluitingsdag is.

Bij die bezoekers waren ook opvallend veel Belgen. In de periode van de tentoonstelling waren de vluchten van Brussels Airlines naar Wenen drukker bezet dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, 13 % meer. 

Omdat de tentoonstelling maar drie maanden liep, moest wie een kaartje wou bemachtigen vroeg opstaan. En blijkbaar zijn er zelfs tickets op de zwarte markt aangeboden.

Nog opvallend: bezoekers bleven lang en intensief naar de Bruegelwerken kijken, “soms tot vijf uur lang”, zegt Manfred Sellink.

Van de tentoonstelling is een fraaie catalogus gemaakt, uitgegeven bij Hannibal, om na te genieten. De expo in Wenen was een unieke aangelegenheid; het ziet er niet naar uit dat er snel weer zo veel werken van Bruegel uit de hele wereld worden bijeengebracht.

Op de tentoonstelling in het Kunsthistorische Museum in Wenen was een 30-tal schilderijen en evenveel tekeningen en etsen van Pieter Bruegel de Oude te zien.  Het raadselachtige schilderij "Dulle Griet", dat speciaal voor de expo werd gerestaureerd, keert nu naar Antwerpen terug, waar het binnenkort weer te zien zal zijn in het Museum Mayer Van den Bergh.

Bruegeljaar

Het Bruegelfeest is overigens nog niet afgelopen. Op 9 september zal het precies 450 jaar geleden dat Bruegel stierf in Brussel. In het openluchtmuseum van Bokrijk, in Brussel (Hallepoort en Paleis van Karel van Lotharingen) en her en der in het Pajottenland zijn er Bruegelevenementen. Eind februari opent in Bozar in Brussel "Prenten in de eeuw van Bruegel". Met tekeningen en schetsen van de oude meester zelf, van zijn afstammelingen en van tijdgenoten. 

Meest gelezen