Van "verrast" tot "kiezersbedrog": coalitiepartners en oppositie reageren op verkiezingsplannen N-VA

SP.A in Antwerpen was niet op de hoogte dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich kandidaat zou stellen om Vlaams minister-president te worden na de verkiezingen in mei. "Ik had geen flauw idee, en dat zijn mijn zaken niet", zegt kopvrouw Jinnih Beels. Ook Philippe De Backer (Open VLD) is verrast. Lokaal Groen-kopman Wouter Van Besien vindt dat De Wever beter meteen ontslag neemt als burgemeester en heeft het over kiezersbedrog. Kris Peeters (CD&V) vraagt zich af hoe de Antwerpenaar zou hebben gestemd mocht hij hebben geweten wat we nu weten. 

Bart De Wever zal als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Antwerpen kandidaat zijn om Vlaams minister-president te worden. Dat liet N-VA-voorzitter De Wever vandaag weten tijdens een persconferentie. In het geval dat hij minister-president wordt, zal De Wever stoppen als burgemeester en partijvoorzitter. Wie hem dan in die functies zou moeten opvolgen, is voorlopig onduidelijk. 

Een drietal weken terug vormde de N-VA een nieuw stadsbestuur met SP.A en Open VLD in Antwerpen. SP.A vroeg daarbij dat Bart De Wever na de verkiezingen in mei zou kiezen voor "Antwerpen of Brussel". De Wever heeft als burgemeester én partijvoorzitter namelijk twee petjes: eentje waarbij hij samen met SP.A bestuurt, maar op Vlaams niveau zit SP.A in de oppositie.

Dat De Wever kandidaat zou zijn om Vlaams minister-president te worden, wist SP.A niet. "Ik had geen flauw idee dat hij de Vlaamse lijst zou trekken en de post van Vlaams minister-president zou ambiëren. Waar wij afspraken over hebben gemaakt is over zijn keuze voor Antwerpen en Brussel", zegt lokale kopvrouw en kersvers schepen Jinnih Beels. "Wij zijn heel blij dat we na mei '19 daar het antwoord op zullen kennen."   

Ik had geen flauw idee dat hij de Vlaamse lijst zou trekken en de post van Vlaams minister-president zou ambiëren. Waar wij afspraken over hebben gemaakt is over zijn keuze voor Antwerpen en Brussel.

Jinnih Beels, schepen voor SP.A in Antwerpen

Beels vindt het naar eigen zeggen niet vreemd dat die plannen niet op voorhand met SP.A werden doorgesproken. "Dat is een persoonlijke beslissing van Bart De Wever. Ik ga ervan uit dat ik daar geen zaken mee heb, met wat hij beslist om te doen bij Vlaamse verkiezingen", zegt Beels. "Proficiat, zeker, naar hem toe?" 

Ze ziet er ook geen probleem in dat De Wever in de aanloop van de verkiezingen sterk campagne zal voeren, ook tegen SP.A: "De komende maanden zal iedereen campagne moeten voeren. Dat is eigen aan verkiezingen." Ze hoopt wel dat de burgemeester zich de komende maanden nog inzet om het bestuursakkoord tussen N-VA en SP.A mee uit te voeren. 

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

"Dit is een verrassing", moet Philippe De Backer (Open VLD Antwerpen) toegeven. Veel meer wil hij over de zaak niet kwijt. "We hebben een coalitie gemaakt en ik hoop dat die de komende weken en maanden correct zal worden uitgevoerd."

Groen: "Als hij consequent is, neemt hij vandaag al ontslag als burgemeester"

Minder positieve stemmen bij de Antwerpse oppositie. Lokaal Groen-kopman Wouter Van Besien noemt de beslissing van De Wever "woordbreuk". "Als hij consequent is, neemt hij vandaag al ontslag als burgemeester", schrijft Van Besien op Twitter. Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zegt dan weer "zeer verrast" te zijn door de kandidatuur van De Wever. "Antwerpen is verraden en blijft verweesd achter", vindt hij. "Hoe vaak kan je de kiezer eigenlijk bedotten op korte tijd? De socialisten terug in het bestuur, het confederalisme vijf jaar in de koelkast stoppen en nu zogezegd toch weer op tafel leggen, het minister-presidentschap,... Wie gelooft De Wever nog?", vraagt Dewinter.

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Kris Peeters (CD&V) is "geschrokken"

Een gelijkaardig geluid horen we bij Kris Peeters, wiens CD&V in Antwerpen naar de oppositiebanken is verwezen. Peeters is "geschrokken, samen met veel Antwerpenaren. Hij reageert met enig cynisme. "Hij heeft veel stemmen gekregen, hij heeft een coalitie gevormd, hij is burgemeester voor heel deze legislatuur. Maar spijtig genoeg kiest hij voor een andere functie." 

Ook Peeters alludeert op kiezersbedrog. "Mochten de Antwerpenaren geweten hebben dat hun burgemeester na enkele weken al een andere functie ambieert, vraag ik mij af wat hun stem zou zijn geweest."

Videospeler inladen...

Meest gelezen