Stichter van het orthodoxe klooster van Pervijze is overleden

Het kleurige dak van het gebouw in Pervijze bij Diksmuide maakt voorbijrijdende autobestuurders nieuwsgierig. Wat zou dat zijn? Het is het dak van het enige orthodoxe mannenklooster in België. Vandaag maakte het klooster bekend dat zijn stichter overleden is.

Geert Jacobs is overleden. Hij was "archimandriet" of abt, van het klooster Moeder Gods Troosteres der Bedroefden, het enige orthodoxe mannenklooster dat ons land rijk is. Dat klooster ligt in Pervijze bij Diksmuide. 

Een stukje wereldgeschiedenis

In de 11e eeuw was het een feit: de christelijke Kerk van het Westen en die van het Oosten waren zo uit elkaar gegroeid dat er een scheuring van kwam. Na 1054 ontstond er een orthodoxe kerk, met Constantinopel (het huidige Istanbul) als belangrijkste plaats. Het katholieke Westen bleef trouw aan de paus van Rome. Binnen de orthodoxie ontstond ook een Griekse en een Russische strekking. Het klooster van Pervijze behoort tot de Russisch-orthodoxe kerk. 

En nu naar Pervijze

Het klooster in Pervijze werd in 1976 gesticht door Geert Jacobs. Na zijn overlijden zijn er nog 3 monniken. Aan het klooster is ook een parochie verbonden. Elke zondag komen daar een vijftigtal gelovigen samen. Dat zijn Vlamingen, maar ook Russen en Roemenen. Ook Grieks-orthodoxen komen er en zelfs bekeerde joden, zegt een woordvoerder van het klooster. Het klooster steunt ook een weeshuis in Peru. "Vader Thomas", zo werd de archimandriet door de gelovigen genoemd. Hij wordt zaterdag om halfelf in het klooster begraven.

Meest gelezen