Videospeler inladen...

Jens Franssen in Afghanistan: Taliban terug van nooit weggeweest. Afghaans leger hopeloos en machteloos

Het gaat niet goed in Afghanistan. De taliban rukken steeds verder op en de opiumproductie is groter dan ooit tevoren. Ons land heeft nu al meer dan 15 jaar militairen in het land en is van plan het aantal opnieuw op te voeren. Vandaag zijn er zo'n 90 verkenners uit de kazerne van Leopoldsburg actief. Jens Franssen is uitzonderlijk mee met hen op pad kunnen gaan. Bekijk zijn reportage bovenaan in dit artikel.

Jens Franssen: "Vijf jaar geleden zat de internationale troepenmacht hier met tienduizenden soldaten. Toen is beslist om Afghanistan aan de Afghanen terug te geven. Helaas waren de Afghanen daar helemaal niet klaar voor. Je zat met een slecht opgeleid, gedemotiveerd, slecht betaald Afghaans leger. Bovendien zijn de taliban een heel harde guerrilla beginnen te voeren tegen die Afghaanse veiligheidsdiensten.  Dan zit je ook nog eens met de opiumproductie die enorm is toegenomen.  De taliban kregen zo enorme inkomsten. En ten slotte: de Afghaanse politici zijn hopeloos verdeeld en wellicht heel erg corrupt."

Dagelijks sterven gemiddeld 40 Afghaanse soldaten.  Het is onmogelijk hen tijdig te vervangen

Jens Franssen

"De Afghaanse elite-eenheden zouden nu de speerpunt moeten zijn in de strijd tegen de taliban.  Maar vandaag de dag kunnen ze niet meer doen dan enkele provinciehoofdsteden en hoofdstad Kaboel vrijwaren van de taliban. Dagelijks sterven ongeveer 40 Afghaanse soldaten of politiemannen van de veiligheidsdiensten. Dat is een onhoudbare situatie, want het is onmogelijk elke dag 40 recruten op te leiden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen