Trump waarschuwt Turkije: "Economische verwoesting bij aanval op de Koerden"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Turkije gewaarschuwd voor "economische verwoesting" als ze de Koerden aanvallen in het noorden van Syrië. De Koerden, een bondgenoot van de VS , vrezen na de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit het land voor een aanval van Turkije. 

Trump wil de Amerikaanse troepen in Syrië terugtrekken, zo kondigde hij onlangs aan. Volgens de president is terreurbeweging IS verslagen, en is er dus geen reden meer voor een Amerikaanse aanwezigheid.

De beslissing stuitte op veel verzet, onder meer omdat hun bondgenoot de  Koerden zo blootgesteld zouden worden aan een Turkse aanval. In een tweet zegt Trump nu dat de terugtrekking zal starten, maar hij waarschuwt de Turken om de Koerden met rust te laten. "We zullen Turkije economisch verwoesten als ze de Koerden aanvallen", zo luidt het.

 "Tegelijkertijd wil ik ook niet dat de Koerden Turkije provoceren", voegde hij er in een ander bericht aan toe. 

Trump sprak daarnaast van een veiligheidszone van 32 kilometer, maar weidde daar niet verder over uit.

De Koerden, die bondgenoot zijn van de VS in het noorden van Syrië, vrezen na de terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit het land voor een aanval van Turkije.  Ankara beschouwt de Koerdische strijders als terroristen en de verlengde arm van de in Turkije verboden Koerdische arbeiderspartij PKK.

De Turkse President Recep Tayyip Erdogan verklaarde dinsdag al dat hij snel de stap zal zetten "om deze terreurorganisatie op Syrische bodem te neutraliseren". De tweets van president Trump veranderen daar niets aan. Turkije laat nu zelf via Twitter weten dat het de Koerdische milities in Syrië zal blijven bestrijden.

Meest gelezen