©nd3000 - stock.adobe.com

Waarom kiezen weinig studenten voor informatica? "Perceptie over opleiding zit verkeerd"

Dat de opleiding informatica aan onze universiteiten zo weinig populair is, heeft te maken met een verkeerde perceptie, zegt hoogleraar informatica Hans Vangheluwe (UA) in "De wereld vandaag".  Hij reageert daarmee op het nieuws dat de werkgeversorganisaties VOKA en Agoria in Marokko informatici gaan zoeken. 

De toevloed aan studenten in het eerste jaar informatica in Vlaanderen is bijzonder laag, zeker als je vergelijkt met het buitenland waar het aantal studenten samen met de economische groei mee omhoog gaat, zegt Vangheluwe.

Daar een verklaring voor vinden is niet gemakkelijk. Heeft het te maken met een verschil in cultuur, of met de economische situatie, of met het niet genoeg inzetten op technologie, vraagt hij zich af. Persoonlijk denkt hij dat het middelbaar onderwijs er voor iets tussen zit omdat de leerlingen daar geen besef krijgen over wat de opleiding inhoudt en hoe interessant die is.

"De opleiding aan onze universiteiten zit goed in elkaar, maar ik denkt dat het gewoon een kwestie van perceptie is. We moeten meer duidelijk maken hoe interessant en hoe uitdagend die opleiding wel is", meent Vangheluwe.  

Economische migratie

Vangheluwe is zelf tien jaar economische migrant geweest in Canada en heeft daar goede ervaringen mee.  Het gaat om economische migratie die  puur gericht is op de noden van de lokale economie. "Ik denk dat dat een oplossing is, maar ik hoop nog altijd dat we de oplossing dichter bij huis zullen vinden, door meer scholieren te stimuleren om informatica te studeren en in het bijzonder vrouwelijke studenten. In India en Iran zijn meer dan 60 procent van de informaticastudenten vrouwen en in Vlaanderen gaat het om minder dan 10 procent", zegt Vangheluwe.

Beluister hier het hele gesprek met Vangheluwe in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen