Videospeler inladen...

Vijf Brugse kerken dicht, één nieuwe kerk erbij

Opmerkelijk nieuws uit Brugge: er wordt een nieuwe kerk gebouwd. Maar daarmee is nog niet alles verteld, want er gaan ook vijf kerken dicht. Het is het verhaal van een kerkgemeenschap die haar best doet om te leven volgens de eisen van onze tijd.

In Brugge gaan vijf kerken dicht. Ze worden onttrokken aan de eredienst. Maar er komt ook een gloednieuwe kerk bij. Dat is de verrassende uitkomst van het "kerkenplan" van de Emmaüsparochie, die de pastorale eenheid is van vijf kerken in de Brugse deelgemeenten Sint-Andries en Sint-Michiels.

Een kerkgebouw is ongeveer het omgekeerde van energiezuinig 

In de Emmaüsparochie wonen 33.000 mensen. Maar straks komt de pastoor er alleen voor te staan, er zijn steeds minder kerkgangers. Het is dus niet haalbaar om ze alle vijf open te houden. Eén kerkgebouw renoveren is minder slim dan een totaal nieuw plaatsen, want het woord "energiezuinig" bestond nog niet in de tijd dat er regelmatig kerken werden gebouwd. De Emmaüsparochie kiest er dus voor om een totaal nieuwe kerk te laten bouwen. Volgens pastoor Filip Vanbesien moet dat energieneutraal worden, waardoor de katholieke gemeenschap zelfbedruipend wordt en minder weegt op het budget van de stad. Dat creëert meer draagvlak bij de mensen, want de kosten van kerkgebouwen worden nog altijd betaald door elke inwoner, gelovig of niet. 

God is overal, ook op het internet

De Emmaüsparochie wil niet alleen op het vlak van energiezuinigheid een inhaalbeweging maken. Ze bekijkt ook het begrip "geloofsgemeenschap" op een ruimere wijze. Voor de mensen die naar de eredienst komen zal er een ruim parkeerterrein zijn, ze zullen tenslotte van vijf parochies komen. Maar er wordt ook gedacht aan de gelovigen die niet naar de kerk kunnen komen. Die kunnen de mis volgen op internet, want de erediensten zouden gestreamd worden. 

Meest gelezen