Voormalige terrorist Battisti komt aan in Italië

Op de luchthaven van Ciampino in Rome is het vliegtuig geland waarmee de voormalige extreemlinkse terrorist Battisti vanuit Bolivia is overgevlogen. Battisti is daar twee dagen geleden opgepakt, na een vlucht van 40 jaar. "Hij zal zijn levenslange gevangenisstraf uitzitten", belooft de Italiaanse minister van Justitie.

Om halftwaalf landde het vliegtuig vanuit Bolivia op de luchthaven van Ciampino in Rome. Twee Italiaanse ministers - minister van Binnenlandse Zaken Salvini (Lega) en minister van Justitie Bonafede (Vijfsterrenbeweging) - wachtten het toestel op. Battisti had maar liefst bijna 40 jaar aan de Italiaanse justitie weten te ontkomen, nadat hij levenslang had gekregen voor zijn aandeel in een aantal terreuraanslagen, waarbij vier doden vielen.

Battisti was lid geweest van de extreemlinkse terreurgroep Gewapende Proletariërs voor het Communisme, en als zodanig betrokken bij terreuraanslagen.  Twee politiemannen, een juwelier en een slager waren daarbij omgekomen. Het waren de loden jaren 70, met terreur van extreemlinks én extreemrechts. Battisti werd gearresteerd in 1979 en veroordeeld tot twaalf jaar cel. Twee jaar later kon Battisti ontsnappen en naar Frankrijk vluchten, waar hij bescherming kreeg van de toenmalige president Mitterrand, omdat hij het geweld had afgezworen. Maar toen hij uiteindelijk in 1995 bij verstek levenslang kreeg, vluchtte hij opnieuw, eerst naar Mexico, en dan naar Brazilië.

Politiek vluchteling

In Brazilië kreeg Battisti in 2007 asiel als politiek vluchteling. Maar later verklaarde het Braziliaanse Hooggerechtshof die beslissing illegaal, en gaf het hof de toestemming om hem uit te leveren. Maar het hof gaf het laatste woord hierover aan de toenmalige Braziliaanse president Lula da Silva, en die besloot Battisti niet uit te leveren. 

Maar in 2015 oordeelde een federale rechter dat die beslissing in strijd was met de Braziliaanse wet. In december vorig jaar tekende de toenmalige president Temer het uitleveringsbevel voor Battisti, nadat het Hooggerechtshof zijn arrestatie had bevolen. Battisti vluchtte opnieuw. Afgelopen weekend is hij uiteindelijk gearresteerd in Bolivia. Zijn internetgebruik zou hem de das hebben omgedaan. 

"Het cadeautje komt eraan"

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini bedankte de nieuwe Braziliaanse president Bolsonaro. "Dankzij hem is het klimaat in Brazilië veranderd, en kon Battisti opgejaagd en uitgeleverd worden", zei Salvini, hoewel dus eigenlijk Bolsonaro's voorganger Temer het uitleveringsbevel tekende. "Salvini zal altijd op ons kunnen rekenen", zei Bolsonaro dan weer. Eerder had de zoon van Bolsonaro een tweet gestuurd aan Salvini over de komst van Battisti: "Het cadeautje komt eraan", luidde die.

Battisti zal nu opgesloten worden in een gevangenis in het westen van Sardinië, in een afgelegen streek dus., en niet de gevangenis van Rebibbia in Rome, zoals eerst gemeld. Daar wacht hem een strikt regime voor veroordeelde terroristen. Hij zal alleen in een cel opgesloten worden, en alvast de eerste zes maanden in isolatie verblijven, aldus de Italiaanse openbare omroep Rai.

AFP or licensors

Meest gelezen