Videospeler inladen...

Wijting is vis van het jaar

Wijting is verkozen tot vis van het jaar 2019 en volgt daarmee de zeeduivel of staartvis op. De keuze van de vis van het jaar valt steeds op een onderschatte vissoort die door Belgische vissers wordt aangevoerd.

Wijting is vandaag door VLAM en de Vlaamse visserijsector verkozen tot vis van het jaar 2019. Het was al de 31ste keer dat de sector een vis van het jaar heeft gekozen. Wijting volgt de zeeduivel op, ook wel staartvis of lotte genoemd.

Met de keuze van vis van het jaar wil de sector een onderschatte vissoort in de kijker zetten. Wie wijting wil eten, moet goed zoeken, want de vis wordt niet veel gevangen. Het is eigenlijk een bijvangst, zegt Sander Meyns, projectcoördinator bij de Rederscentrale.

"Als we spreken over tonnages op jaarbasis, zitten we rond de 180 à 200 ton aanvoer van Belgische vaartuigen in onze Vlaamse visveilingen. Bij andere vissoorten spreken we soms tot een duizendtal ton. Wijting komt echt op de achtergrond. Dat is pure bijvangst. "

Wijting komt echt op de achtergrond. Dat is pure bijvangst

Sander Meyns, projectcoördinator bij de Rederscentrale

Wijting is een klassieker in de Franse keuken maar weinig bekend in België. Slechts 5% van de Belgische gezinnen kochten wijting in 2018. Nochtans heeft deze vis heel wat troeven en chef koks werken graag met de vis, zoals Filip Claeys van de Jonkman in Brugge.

"Voor mij is wijting een volwaardig alternatief om kabeljauw te vervangen. Het is ook een stukje voordeliger in de portemonnee en het is vooral een vis die je gemakkelijk kan verwerken. Ik vind hem ook lekkerder dan de kabeljauw omdat die eigenlijk zachter van textuur is."

Lekkerder dan kabeljauw omdat die zachter van textuur is

Filip Claeys, Chef kok van de Jonkman in Brugge

Familie van de kabeljauw

Wijting is directe familie van de kabeljauw en heeft ook drie rugvinnen en twee buikvinnen. De rug is groenblauw, de flanken zijn zilverkleurig met een donkere vlek aan de basis van de borstvin. De zijlijn is donker en de snuit spits. Jonge dieren kunnen een kort kindraadje hebben.

De vis meet 20 tot 70 cm en kan 20 jaar oud worden. Wijting leeft veelal in de nabijheid van de zeebodem en voedt zich met schaaldieren, schelpen, wormen en kleine vissen. Zijn wetenschappelijke naam is Merlangius merlangus, merlan in het Frans.

Gebakken, gezouten, gestoomd... : een veelzijdige vis

Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Het visvlees is mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat wel graatjes. Wijting was tot aan het eind van de 20ste eeuw een vis voor arme mensen. Steeds meer wordt de soort gewaardeerd en gewild door de consument. Wanneer de vis heel vers is, heeft het witte en gelaagde vlees een fijne smaak.

In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting (‘bolling’) een attractie. Wijting wordt vaak in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Je kan hem ook verwerken in een bouillabaise, pekelen of bakken (in de oven).

Meest gelezen