Videospeler inladen...

16-jarig Nederlands meisje protesteert met krijt tegen straatintimidatie: "Catcalling is echt een probleem"

"Hey schatje, je ziet er heerlijk uit." Het is één van de seksueel getinte opmerkingen die vrouwen op straat wel eens te horen krijgen van onbekende mannen. En er zijn ook veel groffere uitspraken. Om de wereld te tonen dat straatintimidatie nog steeds regelmatig voorkomt, verzamelt de zestienjarige Ambrien Moeniralam uit Amsterdam getuigenissen ervan. Ze tekent zogenoemde "catcalls" met krijt op de straat of stoep waar ze te horen waren. De foto's daarvan deelt ze op haar Instagramaccount, in navolging van andere accounts over de hele wereld.

Nog te vaak worden (vooral) vrouwen op publieke plaatsen nageroepen door onbekende mannen met seksueel getinte uitspraken. Uit protest tegen dat soort "catcalling", straattaal voor straatintimidatie, duiken in veel grote steden steeds meer krijttekeningen op. Op straten en stoepen worden de seksueel getinte opmerkingen uitgeschreven, exact op de plaats waar ze te horen waren. De foto's worden uitvoerig gedeeld op Instagram. 

De zestienjarige Ambrien uit Amsterdam liet zich inspireren door het Instagramaccount "Cat calls of New York". "Ik vond het zo kleurrijk en heftig tegelijk dat ik hen meteen een bericht heb gestuurd dat ik het een heel goed initiatief vond", vertelt ze. "Toen zag ik dat er zulke accounts over de hele wereld bestonden, maar nog geen in Nederland. Dus besloot ik om zelf foto's te maken van catcalls in Amsterdam."

Lees verder onder de foto

Ambrien hoopt zo dat mensen gaan inzien dat straatintimidatie nog steeds een probleem is. "Ik merk dat veel mensen van thuis of van school uit nog altijd weinig meekrijgen over seksuele intimidatie. Ik denk dat als je daar het probleem al aanpakt, dat het ook minder zal gebeuren."

Bekijk meer krijttekeningen van Ambrien in dit filmpje en op haar Instagramaccount Cat Calls of Amsterdam:

Videospeler inladen...

Meest gelezen