Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Brandstofprijzen in Zimbabwe hoogste ter wereld: Zimbabwanen protesteren 

In verschillende steden in Zimbabwe zijn er protesten uitgebroken tegen de stijging van de brandstofprijzen. In de hoofdstad Harare schiet de politie met scherp op de betogers. President Emmerson Mnangagwa heeft de prijzen afgelopen weekend verdubbeld vanwege de zware economische crisis. In Zimbabwe gelden nu de hoogste brandstofprijzen ter wereld. Benzine kost 3,11 dollar per liter en diesel 3,21 dollar per liter. Benzine kost wereldwijd gemiddeld 1,08 dollar. De koepel van vakbonden ZCTU heeft opgeroepen tot een nationale staking van drie dagen.

In Bulawayo, in het zuiden van het land, zet de politie traangas in om groepen jongeren voor het gerechtsgebouw uit elkaar te drijven. In een dichtbevolkte buitenwijk van Harare, in Epworth schoot de politie met scherp op betogers. Er vielen gewonden en er zijn ook mensen opgepakt. Een politiewoordvoerder weigerde alle commentaar.

Ook elders in Harare werd met traangas geschoten. In delen van de hoofdstad en andere steden steken betogers autobanden in brand en blokkeren ze wegen. In alle dichtbevolkte wijken is de politie massaal aanwezig en legerhelikopters vliegen boven de wijken.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"We hebben opgeroepen een staking"

Mnangagwa kondigde de prijsverhoging aan door de grote tekorten aan brandstof in het land. "We hebben opgeroepen tot de staking nadat de regering haar ongevoeligheid toonde door de brandstofprijzen te verhogen, ook basisvoorzieningen zullen daardoor ook duurder worden, vooraleer de lonen aangepast worden", aldus Peter Mutasa van ZCTU.

De voorbije weken voerden dokters en onderwijzers al actie, onder meer om uitbetaald te worden in Amerikaanse dollar. De meeste winkels en scholen zijn vandaag gesloten.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Levensomstandigheden moeilijker dan onder Mugabe"

Eind 2017 werd Robert Mugabe in een militaire staatsgreep na 37 jaar van de macht verdreven. Het leger bracht Emmerson Mnangagwa aan de macht, en hij won de controversiële verkiezingen. Sinds hij aan de macht kwam, beloofde hij investeerders weer naar Zimbabwe te lokken, maar voorlopig zonder veel resultaat. Het land zit met een groot tekort aan cash en Amerikaanse dollars. Volgens Zimbabwanen die gisteren aanschoven voor brandstof zijn de levensomstandigheden nu moeilijker dan onder Mugabe.

Mnangagwa is intussen vertrokken op een buitenlandse trip van twee weken. Hij bezoekt ook het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos.

President Zimbabwe Emmerson Mnangagwa
AFP or licensors

Meest gelezen