Videospeler inladen...

Zo wordt Hanne Decoutere ballerina in "Hanne danst": "Dit vraagt álles van mijn lichaam, en tonnen wilskracht"

Vanavond start op Canvas "Hanne danst", het programma waarin journaalanker Hanne Decoutere (38) haar kinderdroom ziet uitkomen: ballerina worden. Ze kreeg een jaar de tijd om zich voor te bereiden op een "pas de deux" met een professionele danspartner. Op 12 februari danst ze de voorstelling van haar leven in Brugge. Maar wat vraagt zo'n uitzonderlijke inspanning van lichaam en geest? VRT NWS holde een dag lang mee in haar spoor.

We volgen Hanne op zaterdag 12 januari, exact een maand voor haar ultieme optreden. Het is een typische zaterdag zoals Decoutere ze het voorbije jaar heeft gekend. Op het programma: pilates, balletles in groep, repetitie van de choreografie met danspartner Gabor, en een individuele les pointes.

"Gelukkig ben ik altijd sportief geweest en heb ik goede genen. Maar is dit zwaar? Zeker, en het is met niets te vergelijken. Kleine pijntjes heb ik dagelijks, en ik kom als een pinguïn uit mijn bed. Maar ondraaglijk is het niet", vertelt ze ons tussen de lessen door. "In de eerste repetities moest ik soms zo diep gaan dat ik het gevoel had dat ik moest overgeven. Nu niet meer: ik heb meer uithouding en ik ben sterker."

Ik kom elke ochtend stijf en wandelend als een pinguïn uit mijn bed.

Decoutere wilde op haar 12e ingangsexamen doen aan de balletschool in Antwerpen, maar haar ouders zagen een andere toekomst voor haar. "Mijn gevoelens daarover had ik ergens veilig weggestopt in een doosje. Tot ik de vraag kreeg van Canvas of ik dit wou doen. Ik twijfelde, maar mijn man heeft mij over de streep getrokken", vertelt ze.

"En nu merk ik dat het dansleven inderdaad iets voor mij was geweest. Al kan ik deze opofferingen, samen met mijn job en een gezinsleven, enkel volhouden dankzij mijn omgeving, en omdat het maar een jaar duurt. Want mijn coaches verwachten dat ik élke les en élke repetitie voluit ga."

Mijn danspartner Gabor leidt het leven dat ik altijd gewild heb, en waar ik nu van mag proeven.

Hoe eet een ballerina? Hanne onthult haar "snackzak"

Voor wie er nog aan zou twijfelen: ballet is topsport. En elke sport vereist een aangepast eetpatroon. "De gouden tip van mijn diëtist is om 's morgens en 's avonds stevig te eten, en tussendoor voldoende te drinken en kleine snacks te eten. Met een volle maag is het onmogelijk om sprongen te doen, pirouettes te draaien of gelift te worden door je partner", zegt Decoutere, die toont wat ze in de loop van de dag eet.

Videospeler inladen...

De tickets voor het gala "Hanne danst" op 12 februari in het Concertgebouw van Brugge zijn intussen uitverkocht.

Meest gelezen