Videospeler inladen...

Bijzondere vondst: 14 ongeopende brieven uit 1944 van Duitse soldaten gevonden in school in Eeklo

In het College ten Doorn in Eeklo is er in het archief van de school een oude map gevonden met 14 ongeopende oorlogsbrieven. Het gaat om brieven die Duitse soldaten in 1944 hebben geschreven.

Op het College ten Doorn werd het archief de laatste maanden in kaart gebracht. Bij die werkzaamheden vonden ze daar een mapje met ongeopende brieven.

Die heeft An Vandenberghe samen met haar collega's van Het Erfgoedhuis zorgvuldig geopend: "Het bleek te gaan om oude oorlogsbrieven. Soldaten hebben die geschreven op het einde van de Tweede Wereldoorlog." Het College werd toen door de Duitsers bezet.

Nooit verstuurde brieven naar het thuisfront

De brieven dateren allemaal van 31 augustus en 1 september 1944, de laatste twee dagen van het verblijf van de Duitsers in het College.

"Dat is niet toevallig, want op 2 september 1944 zijn de Duitsers hier halsoverkop moeten vertrekken. Het waren dus brieven die ze al geschreven hadden naar het thuisfront, maar die nooit verstuurd zijn. In de brieven lezen we ook dat de Duitse soldaten echt het gevoel hadden dat de oorlog op z’n einde liep. Het zijn zeker historische pareltjes," zegt Vandenberghe.

Zij wil de familie van die soldaten opzoeken. Maar dat verloopt niet altijd even vlot, zegt Vandenberghe: "We merken dat sommige familieleden niet gevonden willen worden. Dat deel van de geschiedenis ligt in Duitsland vaak nog heel gevoelig.”

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen