18 huiszoekingen en 17 mensen gearresteerd in onderzoek naar mensenhandel

Er zijn vandaag 17 mensen gearresteerd bij maar liefst 18 huiszoekingen in Ieper en Brussel. Die arrestaties hebben te maken met een onderzoek naar georganiseerde schijnhuwelijken, mensensmokkel en mensenhandel. Dat onderzoek werd gestart na een telefoontje van iemand van de dienst Bevolking in Ieper.

"We zijn al maanden bezig aan dit dossier", zegt procureur Frank Demeester. "Het dossier is van start gegaan in Ieper. Er is daar contact geweest tussen de dienst Bevolking en een lid van de Federale Gerechtelijke Politie in Ieper. Zij hebben een aantal verdachte huwelijken gemeld. En het zijn die verdachte huwelijken die wij onder de loep hebben genomen. We hebben vastgesteld dat het ging om valse huwelijksaktes. Er zit daar een hele organisatie achter, die in het Brusselse actief is. Die organisatie zet op een zeer professionele wijze schijnhuwelijken op."

 

Een schijnhuwelijk is een vorm van oplichting waarbij een persoon, soms tegen betaling, trouwt met bijvoorbeeld een wildvreemde Belg om zo verblijfsrecht te krijgen in België.

Meest gelezen