Videospeler inladen...

EU betreurt uitslag brexitstemming Lagerhuis: "Vervolgstappen moeten snel duidelijk worden"

Vanuit Europese hoek is teleurgesteld gereageerd op het wegstemmen van het brexitakkoord dat de Britse premier May sloot met de Europese Unie. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vragen dat er snel duidelijkheid komt over wat er nu moet gebeuren. "De tijd is bijna om", zeggen ze.

Nu het Britse parlement het brexitakkoord van premier Theresa May heeft verworpen, wil de Europese Unie zo snel mogelijk van het Verenigd Koninkrijk horen wat nu de volgende stappen zijn die zullen worden ondernomen. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vraagt dat de Britten duidelijkheid verschaffen.

Juncker herhaalt dat het akkoord tussen May en de EU "een evenwichtig compromis" en "de best mogelijke deal" vormde. "Het is de enige manier om een geordend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te garanderen", zegt hij in een mededeling.

Volgens Juncker is het risico op een chaotisch Brits vertrek uit de EU op 29 maart nu toegenomen. "We willen niet dat dit gebeurt, maar de Europese Commissie zal haar noodplanning voortzetten om te verzekeren dat de Europese Unie volledig voorbereid is", zegt hij.

"De tijd is bijna om", voegt Juncker eraan toe op Twitter.

"Wat wil het Britse parlement wél?"

"De tijd is bijna om", is ook wat voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk zegt. Net als Juncker dringt hij aan op duidelijkheid. "Het Britse Lagerhuis moet snel verduidelijken wat de vervolgstappen zijn", zegt hij.

"Als een akkoord onmogelijk is, en niemand wil géén akkoord, wie zal dan uiteindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is?", zo vraagt Tusk zich af op Twitter, zinspelend op een annuleren van de brexit.

"Het Britse parlement heeft duidelijk gemaakt wat het niet wil. Het is nu tijd om erachter te komen wat de parlementsleden dan wél willen", reageert Guy Verhofstadt (Open VLD), die in het Europees Parlement de werkgroep leidt die de brexitonderhandelingen opvolgde. "In tussentijd moeten de burgerrechten gevrijwaard worden." 

Morgenochtend houdt het Europees Parlement een spoeddebat over de brexit. Daar zal ook Michel Barnier aanwezig zijn, die voor de EU het akkoord met de regering-May onderhandelde. "Wij van onze kant blijven eensgezind en vastbesloten om een akkoord te bereiken", reageerde Barnier. "Nu is het tijd voor het Verenigd Koninkrijk om ons te vertellen wat de volgende stappen zijn", sprak ook Barnier.

Onze reporter Rob Heirbaut sprokkelde reacties in het Europese parlement:

Videospeler inladen...

Premier Michel: "Bal ligt meer dan ooit in kamp van Britten"

"De druk ligt bij de Britten", zegt de Franse president Emmanuel Macron. Volgens Macron werd het brexitreferendum in 2016 "gemanipuleerd" werd en werden de kiezers "belogen".

Dat de bal nu in het kamp van de Britten ligt, zijn ook de woorden van  ontslagnemend premier Charles Michel (MR). De federale regering "bereidt zich voor en neemt concrete maatregelen" om voorbereid te zijn op een eventueel Brits vertrek uit de Europese Unie zonder akkoord. "De bal ligt meer dan ooit in het kamp van de Britten", zegt Michel.

Ook hij herhaalde dat alle 27 staatshoofden en regeringsleiders duidelijk hebben gemaakt dat het akkoord "het enige mogelijke" is. "Het is nu aan de Britten om de verantwoordelijkheid te nemen van de gevolgen van hun keuze", zegt Michel. Hij meent dat een brexit zonder akkoord wel nog kan worden vermeden.

"De verwerping van de brexitdeal zorgt voor een bijkomende periode van onzekerheid voor onze burgers en bedrijven", reageert Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). "De kans op een chaotische "no deal"-brexit stijgt hierdoor sterk."  

De Vlaamse bedrijvenkoepels VBO en Voka willen dat alles in het werk wordt gesteld om een chaotisch Brits vertrek uit de Europese Unie te vermijden. 

Oud-Europees commissaris Karel De Gucht en comedian Nigel Williams reageren in "De afspraak" op de nee-stem van het Britse parlement. Bekijk het gesprek hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen