Videospeler inladen...

Britse parlement verwerpt brexitakkoord van premier May met grote meerderheid

Het Britse Lagerhuis heeft het akkoord verworpen dat premier Theresa May met de EU heeft gesloten over de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het akkoord werd weggestemd met een grote meerderheid: 432 parlementsleden stemden tegen en slechts 202 stemden voor. Oppositieleider Jeremy Corbyn dient een motie van wantrouwen in tegen de regering.

Wat algemeen werd verwacht, is vanavond uitgekomen. Het Lagerhuis (vergelijkbaar met de Kamer bij ons) heeft het akkoord dat premier Theresa May met de EU sloot over de brexit, overweldigend weggestemd. 432 parlementsleden stemden tegen en slechts 202 stemden voor. 

Met die cijfers leed May een historische nederlaag. Het is het grootste verlies van een regering bij een stemming in het parlement sinds 1924. 

Bekijk hieronder de brexitstemming in het Britse parlement:

Videospeler inladen...

Bijna meteen nadat het resultaat van de stemming was bekendgemaakt, kondigde Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn aan dat hij een motie van wantrouwen indient tegen de regering-May. De vertrouwensstemming zal woensdagavond plaatsvinden.

May zal tijd vrijmaken voor die vertrouwensstemming, gaf ze aan. Of ze dan naar Brussel zal komen, waar morgen het resultaat van de stemming in het Lagerhuis wordt besproken, is niet duidelijk. 

May leek meteen na de stemming wel aan te geven dat ze nog niet van plan is om de handdoek in de ring te gooien. "Deze stemming zegt niets over wat het Lagerhuis dan wel wil", reageerde ze op haar nederlaag. "De burgers hebben recht op duidelijkheid, en die moet er zo snel mogelijk komen." 

Laatste hartstochtelijk pleidooi

Vóór de stemming hield de Britse premier Theresa May nog een laatste hartstochtelijk pleidooi voor haar akkoord.

"Dit is een historische beslissing die de toekomst van ons land voor generaties vastlegt". Dat zei May die vóór de stemming het laatste woord kreeg, ter afsluiting van de debatten. Tijdens een gespannen, lawaaierige zitting pleitte ze een laatste keer voor het akkoord dat ze met de EU afsloot over de brexit. 

May herhaalde nog maar eens dat er geen alternatief is. Ze zei ook opnieuw dat een nieuw referendum alleen maar meer verdeeldheid zou zaaien in het Verenigd Koninkrijk. Dat geldt ook voor verkiezingen, zei ze. "Die zouden alleen maar twee extra maanden van onzekerheid en verdeeldheid betekenen", zei de premier.

Dit is de meest betekenisvolle stemming waaraan wij zullen deelnemen

"Dit is de meest betekenisvolle stemming waaraan wij allen zullen deelnemen tijdens onze politieke carrière", besloot een hartstochtelijke May haar laatste pleidooi voor de stemming. 

Amendementen

Vóór de cruciale stemming over de brexitdeal werd ook gestemd over een van de vier amendementen, aanpassingen aan het huidige akkoord, die door de speaker van het Lagerhuis waren weerhouden.

Dat amendement bepaalde dat Groot-Brittannië het recht moet krijgen om zelf te bepalen hoe lang  de "backstop", de noodregeling voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, moet duren. 

Het amendement kreeg geen meerderheid, waardoor de deal van May uiteindelijk zonder aanhangsels ter stemming werd voorgelegd.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen