De terugkeer van de Mechelse catechismus!

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Deze week: alles komt dus terug, ook de in vergetelheid geraakte Mechelse catechismus die een simpel  antwoord heeft en geeft op iedere vraag die een katholiek zich kan stellen.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

Het woord van het jaar 2019 is nu al bekend: “religieuze geletterdheid”. Het is het nieuwjaarsgeschenk van bisschop Bonny en de Guimardstraat aan de vele tienduizenden scholieren die godsdienstles volgen aan de middelbare scholen van het land. 

Gedaan met het wollige gebabbel over vriendschap, liefde en wereldvrede tijdens het uur godsdienst! Terug naar de roots. Aan het eind van het zesde middelbaar moeten de arme scholieren zich niet minder dan 349 begrippen en symbolen uit het christelijke geloof eigen hebben gemaakt. Want hoe kunnen ze anders begrijpen waar bijvoorbeeld de uitdrukking “de verloren zoon” vandaan komt? En hoe kunnen ze weten wie hun “naaste” is?

Een beduimeld boekje

Toen ik de boodschap van de bisschop en het katholiek onderwijs las, ging er meteen een belletje rinkelen. Ik snelde naar de zolder en begon in mijn boekenkasten te zoeken naar het beduimelde boekje dat al sinds mijn kinderjaren overal met mij mee is gereisd: de beroemde Mechelse catechismus. Met een schok realiseerde ik mij plots dat het boekje mijn laatste verhuizing niet had overleefd, wegens aangevreten door de muizen en beschimmeld door een waterlek. Maar geen nood. Op een wip en een gauw had ik de Mechelse catechismus gedownload van het internet. Weliswaar op een ultra-katholieke website die het bidden van de rozenkrans aanprijst tegen allerlei ongemakken en de huidige paus Franciscus bestempelt als een bedrieger.

De warmte van zekerheden

Ik begon te scrollen en voelde een weldadige warmte over mij heen komen. De warmte van de zekerheden uit lang vervlogen tijden. Ik ben een babyboomer. Als u net als ik in de vroege jaren vijftig geboren bent, zijn de 35 lessen en de 447 artikelen uit de Mechelse catechismus er ook bij u in gehamerd en in gestanst. Kunt u de tien geboden van God en de vijf geboden van de kerk en de gebeden nog altijd aframmelen, herinnert u zich de akte van geloof nog, weet u dat iedere mens een engelbewaarder heeft en beseft u maar al te goed dat “de mens geschapen is om God te kennen, te beminnen en te dienen in dit leven, en Hem eeuwig te aanschouwen en te genieten in de hemel.”

Sla er gewoon de catechismus op na.

U kunt geen vraag bedenken of de Mechelse catechismus heeft er een antwoord op. Wie onze naaste is, bijvoorbeeld, want dat is een van de zaken die de scholieren moeten leren uit de parabel van de barmhartige Samaritaan. Verspilde moeite! Sla er gewoon de catechismus op na.

“178. Wie verstaan wij door onze naaste?
Door onze naaste verstaan wij al degenen die met ons deel kunnen hebben in de eeuwige zaligheid.”

Meer moet dat toch niet zijn? 

Wat is een zonde?

Overigens hadden de goddeloze spotvogels van vrtnws.be het lumineuze idee om maar meteen een quiz (!) over het nieuwe leerplan voor het godsdienstonderricht online te zetten. Terwijl ik dit tik staat de quiz nog altijd op nummer 1 van de meest gelezen stukken; we zijn nog allemaal veel katholieker dan we willen toegeven. Ik kon er ook niet aan weerstaan, eerlijk gezegd. Ik had 9 van de 10 antwoorden juist.  Alleen wist ik niet meer wat nu precies een zonde is. Ja hoe zou dat komen?

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen