Videospeler inladen...

Europarlementsleden willen herziening glyfosaatvergunning na gesjoemel met studie

Verschillende Europarlementsleden vinden dat de vergunning voor de omstreden onkruidverdelger glyfosaat herbekeken moet worden. Ze baseren zich op een studie die aantoont dat de Duitse overheid plagiaat gepleegd heeft. Vorig jaar gaf Europa, onder meer op basis van het gunstige advies van Duitsland, een vergunning van 5 jaar voor glyfosaat.

Een nieuwe studie toont aan dat de chemische industrie invloed heeft uitgeoefend op de Duitse overheid in de aanloop naar de vernieuwing van de vergunning voor glyfosaat in 2017. De nieuwe studie verschijnt een dag voor het Europees Parlement in Straatsburg stemt over de nieuwe Europese toelatingsprocedure voor pesticiden.

Volgens onderzoekers blijkt dat belangrijke delen van een evaluatie in opdracht van de Duitse overheid niet geschreven zijn door het Duitse risico-agentschap, maar door de Europese glyfosaatwerkgroep (GTF, Glyphosate Task Force). Dat is de groepering van chemische bedrijven die aan de basis lag van de vergunningsaanvraag. 

De hele vergunning voor glyfosaat moet opnieuw bekeken worden, vinden de Europarlementsleden die dit onderzoek betaald hebben. "Er bestaat dus geen onafhankelijke transparante beoordeling", zegt socialistisch Europarlementslid Maria Noichl. Volgens haar moet de beoordeling van glyfosaat opnieuw op tafel komen.

De Duitse overheid verwerpt de beschuldigingen. Maar het Europees Parlement vindt alvast dat in de toekomst producenten niet meer mogen  kiezen in welk land ze een vergunningsdossier indienen. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen