Laurent Gbagbo

Ex-president Ivoorkust Laurent Gbagbo vrijgesproken van oorlogsmisdaden

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo en zijn rechterhand Charles Blé Goudé vrijgesproken van misdaden tegen de mensheid. "De aanklagers zouden onvoldoende bewijzen hebben om de zaak hard te maken", meldt het Strafhof. Gbagbo werd aangeklaagd voor het buitensporig geweld na de omstreden verkiezingen in 2010 die hij verloor, daarbij vielen meer dan 3.000 doden en naar schatting 150 vrouwen werden verkracht. 

De 73-jarige Laurent Gbagbo werd samen met zijn rechterhand, voormalig minister van Jeugd Charles Blé Goudé, vrijgesproken over de hele lijn door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het was een verrassende uitspraak en een harde klap voor de openbare aanklagers. Rechter Cuno Tarfusser vroeg na het vonnis de onmiddellijke vrijlating van Gbagbo en Blé Goudé. Tarfusser zei dat een meerderheid van de rechters heeft geoordeeld dat "de openbare aanklager de bewijslast onvoldoende kon bewijzen" tegen beide mannen. 

Charles Blé Goudé

"Gebrek aan bewijs"

De advocaten van Gbagbo en Blé Goudé vroegen vorig jaar al om beide mannen vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. Het proces liep sinds 2016. Gbagbo en zijn rechterhand werden beschuldigd van onder andere moord, verkrachting, vervolging en andere misdaden tegen de mensheid tijdens het postelectoraal geweld in Ivoorkust tussen december 2010 en april 2011.

Gbagbo weigerde toen zijn nederlaag te aanvaarden tegen rivaal en huidige president Alassane Quattara. Ze legden zelfs allebei de eed af.  Daarop volgde een vijf maanden durende burgeroorlog, die beëindigd werd na een interventie van het Franse leger. Uiteindelijk werd Gbagbo in 2011 gearresteerd met de hulp van Franse troepen. In november dit jaar werd hij overgebracht naar Den Haag. Tegen de vrouw van Gbagbo loopt nog wel een aanhoudingsbevel met een gelijkaardige aanklacht.

Het West- Afrikaanse land is een Franse ex-kolonie en een van de belangrijkste cacaoproducenten ter wereld. 

Laurent Gbagbo

Meest gelezen