Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Federale rechter: "Amerikaanse vrouwen moeten gratis voorbehoedsmiddelen blijven krijgen"

Amerikaanse bedrijven zouden sinds gisteren gratis voorbehoedsmiddelen mogen weigeren aan hun werknemers, uit morele of religieuze overwegingen. Dat was een verkiezingsbelofte van president Trump. Maar een federale rechter houdt die maatregel tegen.  

Sinds 2010 krijgen zowat 55 miljoen Amerikaanse vrouwen gratis voorbehoedsmiddelen van hun werkgever of verzekeringsmaatschappij. Het was een belangrijke maatregel in de zogenoemde 'Obamacare', het systeem dat in 2010 werd goedgekeurd onder de Democratische president Obama. Religieuze instellingen kregen toen al een uitzondering om voorbehoedsmiddelen te weigeren. 

De Republikeinse president Trump wilde helemaal van de maatregel af. Alle bedrijven en verzekeringsmaatschappijen zouden voortaan mogen weigeren om gratis voorbehoedsmiddelen te geven aan hun werknemers, "op grond van morele of religieuze overtuigingen".  (lees voort onder foto)

AFP or licensors

Rechters tegen Trump

Maar twee Amerikaanse federale rechters staken een stokje voor de beslissing. Zondag blokkeerde een rechter in Californië de toepassing in 13 staten waaronder Californië, New York en Washington D.C. . Door een vonnis van rechter Wendy Beetlestone uit Pennsylvania geldt het verbod voor alle Amerikaanse staten. De rechter ging in op een klacht van de staat Pennsylvania, die bang is dat ze zelf zou moeten opdraaien voor de kosten van ongewenste zwangerschappen. De rechter is het daarmee eens en oordeelt ook dat Trumps regel ingaat tegen de bestaande wetgeving en de vrijheid van de vrouwen in het gedrang brengt. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft nog niet gezegd of de regering in beroep gaat tegen het vonnis, maar "wil de religieuze vrijheid blijven verdedigen".  Ook het ministerie van Volksgezondheid vindt dat "geen enkele Amerikaan kan worden gedwongen om in te gaan tegen zijn eigen geweten door de wet te volgen."

 

Meest gelezen