Krijgt Ronse de grootste windmolen van België?

De grootste windmolen van België staat binnenkort misschien in Ronse. Energieleverancier Luminus heeft daar een vergunning voor aangevraagd. De molen zal genoeg groene energie produceren voor het gemiddeld verbruik van zo’n 3.000 gezinnen.

In de zomer van volgend jaar heeft Ronse waarschijnlijk de grootste windmolen van België. De vergunningsprocedure is opgestart en volgende maand start het openbaar onderzoek. De grote windturbine van energieleverancier Luminus komt op het industrieterrein van Klein Frankrijk te staan. De molen zal genoeg groene energie produceren voor het gemiddeld verbruik van zo’n 3.000 gezinnen.

“Het is veel efficiënter om een grote windmolen te plaatsen”, zegt Nico De Bie van Luminus. “Als we twee kleine turbines zouden plaatsen, zouden die dichter bij de omliggende woningen staan. Met één grote is dat niet het geval. Een grote windturbine draait ook trager en die maakt minder lawaai. Dat geeft een rustiger effect. Eén grote molen is ook beter voor de natuur, de vogels en de vleermuizen.”

Klimaatwetenschapper

Donderdag krijgen de inwoners van Ronse meer uitleg over de plannen. Tijdens die infoavond krijgen ze ook een klimaatwetenschapper op bezoek die hen meer zal vertellen over de opwarming van de aarde. “De klimaatwetenschapper zal aan de mensen duidelijk maken wat de klimaatverandering juist is. Zo kunnen we mensen bewustmaken van het probleem. Ze horen ook de voordelen van de installatie van zonnepanelen en het isoleren van je dak. Daarnaast zal hij ook vertellen wat we samen kunnen doen om de strijd tegen de klimaatverandering aan te gaan.”

Meest gelezen