Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

House of Lords keurt motie goed om te waarschuwen tegen Mays Brexit-deal

Het House of Lords, het Britse Hogerhuis, heeft maandag een motie van de oppositie goedgekeurd waarin Theresa Mays Brexit-deal hevig bekritiseerd wordt, maar waarin tegelijk gewaarschuwd wordt voor een Brexit zonder akkoord. Dat gebeurde met 321 stemmen tegen 152.

De motie stelt dat Mays akkoord met de Europese Unie de economische welvaart, de interne veiligheid en de internationale invloed van het Verenigd Koninkrijk bedreigt en riep parlementsleden ook op een brexit zonder akkoord te verwerpen. Een tegenslag voor de regering May en tegelijk ook de dag vóór de stemming in het House of Commons, het Lagerhuis, over het brexit-akkoord dat May bereikte met de Europese Unie.

Baron Keen of Elie riep de parlementsleden op om zich te scharen achter het akkoord van May. Hij waarschuwde dat alle alternatieven slechter waren en argumenteerde dat het parlement het resultaat moest respecteren van het brexit-referendum uit 2016. Keen zei dat een tweede referendum door sommigen zou gezien worden als een "constitutionele wandaad". Hij benadrukte dat het referendum van 2016 "een stemming van het volk" was. Barones Hayter of Kentish Town veroordeelde voor Labour de politieke verklaring als "een ernstig ontoereikend" middel om de toekomstige relatie van het VK met de EU te verzekeren.

Meest gelezen