Videospeler inladen...

"Ik hoop dat ze onze stem horen": wat verwachten manifestanten bij Britse parlement van brexit-stemming?

Aan het parlement in Westminster verzamelen honderden voor- en tegenstanders van de brexit in afwachting van de stemming vanavond. Een ding hebben ze gemeen: bijna allemaal hopen ze dat het akkoord van premier Theresa May vanavond wordt weggestemd.

"Leave means leave" en "Brexit, is it worth it?", met borden, vlaggen en spandoeken zijn honderden Britten naar het parlement gekomen. Op Twitter circuleren al enkele dagen oproepen om massaal naar het parlement af te zakken en heel wat mensen hebben daar gehoor aan gegeven. "In de hoop dat ze binnen onze stem horen", zegt een manifestant.

Opvallend is dat de meeste Britten hier hopen dat het brexitakkoord van Theresa May wordt weggestemd. "Zodat ik mijn open, vredevol en tolerant land terugkrijg", zegt een pro-Europese manifestante. "Omdat het  ons voor altijd aan de Europese Unie vastketent", zegt een pro-brexit betoger. Over wat er moet gebeuren nadat het akkoord wordt weggestemd, is heel wat minder eensgezindheid. 

Rond 19.30 uur mag premier May het brexit-debat afronden, daarna volgt dan de stemming. Voorspellingen van Britse omroepen gaan ervan uit dat haar akkoord met minstens 200 stemmen verworpen wordt. Wat er daarna gebeurt, is onzeker. 

Voor-  en tegenstanders van de brexit laten zich horen. Bekijk hieronder de reportage van onze reporter in Londen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen