Oppositiepartij SP.A-Open dient een klacht in na schepenverkiezing in Diksmuide

Op politiek vlak blijft het rommelen in Diksmuide. De nieuwe meerderheidspartijen CD&V en Idee Diksmuide hebben hun schepenen verkozen. Maar na de gemeenteraad liet de oppositiepartij SP.A-Open weten dat ze klacht indient.

Oppositiepartij SP.A-Open zegt dat CD&V en Idee Diksmuide twee bestuursakkoorden hebben ondertekend: één met Sp.a-open en één zonder. Volgens SP.A-Open-fractieleider Bieke Moerman hebben zeven leden van de nieuwe CD&V-Idee Diksmuide-meerderheid twee burgemeestersvoordrachten getekend.  En dat is wettelijk verboden. SP.A-Open dient twee klachten in: ze wil dat de Raad van State de aanstelling van burgemeester Lies Laridon schorst en bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen vraagt ze de schorsing van de schepenen.

Als de rechters de visie van SP.A-Open bijtreden, dan kunnen zowel burgemeester Lies Laridon (CD&V), de CD&V-schepenen Marc De Keyrel, Martin Obin en Bart Laleman als de Idee Diksmuide-schepenen Marc Deprez en Jan Van Acker en gemeenteraadsvoorzitter Katleen Winne alleen nog blijven zetelen als gewoon gemeenteraadslid.  Een ander mandaat opnemen wordt dan onmogelijk. 

Genoeg bewijzen?

Vraag is uiteraard of SP.A-Open genoeg bewijsstukken heeft om haar gelijk te bewijzen. Maar volgens fractieleider Bieke Moerman heeft SP.A-Open het eerste exemplaar van de voordracht van de burgemeester veilig opgeslagen. De tweede voordracht ligt bij de provinciegouverneur. Het is nu wachten op de uitspraak van de rechters.  Dat kan enkele maanden duren. Tot zolang blijven burgemeester en schepenen in functie. 

Burgemeester Lies Laridon wilde maandagavond niet meer reageren op de klacht van SP.A-Open.

Meest gelezen