Videospeler inladen...

Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn dient motie van wantrouwen in tegen regering-May

In het Verenigd Koninkrijk heeft Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen ingediend tegen de regering van premier Theresa May. Hij deed dat meteen nadat zij de stemming in het Lagerhuis had verloren over het brexitakkoord dat zij met de EU heeft afgesloten. Als May de vertrouwensstemming morgen overleeft, wil ze "over de partijgrenzen heen" bespreken wat er moet gebeuren. De kans dat ze de stemming overleeft, is reëel. De DUP, gedoogpartner van de Conservatieve Partij in de regering, heeft al gezegd dat ze May zal steunen.

"Het resultaat van deze stemming is een catastrofaal verlies. En de grootste nederlaag voor een Britse regering in dit huis sinds de jaren 20", zo begon Corbyn zijn betoog. "Dit verdict is doorslaggevend, na meer dan twee jaar onderhandelingen over deze deal. Op elk front is de deur voor overleg dicht."

Corbyn zegt daarom het vertrouwen in de regering-May meteen op. "Deze regering heeft zowel het vertrouwen van dit Lagerhuis als van het hele land verloren. Daarom dien ik vanavond nog een motie van wantrouwen in. En ik ben blij dat ze morgen al besproken wordt. Zo kan het Lagerhuis zich uitspreken over dit falen."

May kan na 2 jaar falen niet blijven geloven dat ze voor ons land de beste deal kan onderhandelen.

Oppositieleider Jeremy Corbyn

Volgens Corbyn heeft May in de loop van de voorbije twee jaar de verkeerde prioriteiten gesteld. "Ik hoor wat ze nu zegt, maar wat ze met haar regering de voorbije tijd gepresteerd heeft, spreekt voor zich. Haar uitgestoken hand dient alleen maar om haar gefaalde onderhandelingen en de gefaalde deal in leven te houden, nadat we deze deal al ferm hebben afgewezen. Maar haar uitstel heeft zijn grenzen bereikt: ze kan na de voorbije twee jaar niet blijven geloven dat ze voor ons een goede deal kan onderhandelen. Want de laatste twee jaar heeft May maar één prioriteit gehad: haar eigen partij."

Ook de leider van de Schotse nationale partij (SNP) Nicola Sturgeon sprak van een "historische nederlaag". Ze vindt dat de brexit teruggedraaid moet worden en dat het tijd is dat de kiezer er zich opnieuw over uitspreekt. "Schotland stemde ervoor om in de EU te blijven en we willen er niet uit getrokken worden tegen onze wil", zegt ze op Twitter.  

May wil maandag nieuw voorstel bespreken met het héle Lagerhuis

Meteen na de stemming bekend was, en voor Corbyn aan het woord kwam, reageerde premier May al. "Dit huis heeft gesproken en we zullen hiernaar luisteren. Het is duidelijk dat het Lagerhuis deze deal niet steunt. Maar deze stemming zegt niets over wat het huis wél steunt. Het zegt niet dat de beslissing van het Britse volk in het referendum wél gesteund zal worden."

Als May het vertrouwen van het Huis behoudt na het debat morgen - "en ik denk van wel", zei ze vol vertrouwen - dan wil ze met het hele parlement, over de partijgrenzen heen, bespreken wat er dan wel moet gebeuren. "We gaan deze gesprekken constructief tegemoet. Omdat we op korte termijn vooruitgang moeten boeken, focussen we ons op de ideeën die breed gedragen worden in het parlement."

May herhaalt dat ze blijft geloven in "een ordelijke brexit met een goede deal als beste oplossing". Als ze de vertrouwensstemming overleeft, dan wil May tegen maandag - over drie werkdagen - een nieuwe versie van de deal voorleggen in het parlement. "Elke dag extra betekent meer bitterheid en onzekerheid. Daarom roep ik iedereen in het Lagerhuis op om te luisteren naar de wil van het Britse volk, die een oplossing wil voor de brexit."

De Noord-Ierse partij DUP (Democratic Unionist Party), de gedoogpartner van de Conservatieve Partij in de Britse regering, heeft al te kennen gegeven dat ze May zal steunen tijdens de vertrouwensstemming morgen.

De brexiteers binnen Mays eigen partij -Boris Johnson op kop- zijn wel erg opgetogen over het wegstemmen van de deal, toch zullen ook zij hun premier mogelijk niet afvallen. Op nieuwe verkiezingen zitten ze immers niet te wachten. "Ze hebben een grote hekel aan de deal van May, maar nog een grotere hekel aan Jeremy Corbyn", zo verwoordde correspondente in Londen Lia van Bekhoven het eerder vandaag.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen