Sven Augustijnen  en la Loge

"Le Réduit", geheime Belgische stad in Katanga, op Artefact in STUK Leuven

Het verhaal kan niet meer Koude Oorlog zijn. Ons land plande in de jaren 50 de bouw van een geheime stad waar alle Belgische leidinggevenden een toevluchtsoord zouden vinden in het geval van een bezetting door de Sovjet-Unie. Het plan is maar heel gedeeltelijk gerealiseerd en raakte in de vergetelheid. Tot kunstenaar Sven Augustijnen ging snuisteren in militaire archieven. Het resultaat is volgende maand te zien op Artefact in het STUK in Leuven. 

"Parallel Crossings" is dit jaar het motto van de jaarlijkse kunsttentoonstelling Artefact in het STUK, van eind februari tot begin maart. De expo focust op beweging van mensen, informatie, kapitaal en goederen. Zo zal er een tuin te zien zijn waar binnenkort planten ontluiken van zaden uit de hele wereld, foto's van een Angolese lanceerinstallatie van een raket die naar de zon zou vliegen, een slinger van Foucault die danst op muziek, en een en ander over de Brexit. Alles samen werk van 15 kunstenaars. Orgelpunt van de tentoonstelling is het project "Le Réduit" van Sven Augustijnen, een verbijsterend koloniaal verhaal. 

Sven Augustijnen en la Loge

Als de Sovjets komen...

In de Congolese stad Kamina plande de Belgische regering meer dan 60 jaar geleden de bouw van een stad als toevluchtsoord voor alle mogelijke belangrijke personen, onder meer het koningshuis, bij een communistische inval. Veel meer dan een militaire basis, die geen argwaan wekte, is er niet van het plan terechtgekomen. De basis speelde wel een rol kort na de de onafhankelijkheid van Congo tijdens de België niet onwelgevallige Katangese afscheiding. 

Sven Augustijnen en la Loge

Na een paar tips dook Augustijnen in de archieven van het leger en ontdekte er de plannen voor "Le Réduit". De dossiers bevatten honderden foto's, tekeningen en brieven, die de kunstenaar heeft verwerkt in zijn installatie. Hij vergelijkt "Le Réduit" op de tentoonstelling met een soortgelijk toevluchtsoord dat de Palestijnse overheid had gepland voor hun leider Yasser Arafat op het eiland Kamaran in de Rode Zee. Meer info hier. 

Sven Augustijnen en La Loge

Sven Augustijnen

Sven Augustijnen (°1970) woont en werkt in Brussel en houdt zich vooral bezig met politiek geëngageerde kunst: film, geschriften en installaties. Vooral hoe we beelden gebruiken om een historische werkelijkheid te creëren fascineert hem, zeker als dat te maken heeft met het kolonialisme, en met de moord op Patrice Lumumba. Daarom werkt hij samen met de Congolese kunstenaar Sammy Baloji. Hij stelde tentoon in buiten- en binnenland, onder meer in Wiels Brussel. 

©Copyright Michel Brunelle

Meest gelezen