Videospeler inladen...

Mechels gemeenteraadslid (N-VA) opgepakt in gerechtelijk onderzoek naar fraude humanitaire visa

Een gemeenteraadslid van de N-VA in Mechelen is opgepakt omdat hij zich fors zou hebben laten betalen door christenen uit Syrië en Irak om hen aan een humanitair visum te helpen. Dat laat het parket van Antwerpen weten via een persbericht. De verdachte zou bedragen gekregen hebben tot 10.000 euro. Op dit ogenblik is de precieze omvang van de feiten nog onduidelijk.

Het onderzoek, dat al enkele maanden loopt, gaat over onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa. Daarin is aan het licht gekomen dat Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) forse bedragen zou hebben ontvangen om humanitaire visa af te leveren. Die zouden bestemd zijn voor mensen die zich in conflictgebieden bevinden in Syrië, Irak en de buurlanden. 

Een humanitair visum geeft recht om naar België te komen om "humanitaire redenen", voor mensen die normaal geen recht hebben tot toegang op het grondgebied, of op een verblijf hier. Zo’n visum wordt geval per geval bekeken. De beslissing of iemand het krijgt, ligt bij de bevoegde staatssecretaris of minister. De aanvraag van een humanitair visum heeft normaal een administratieve kost van een paar honderd euro . De verdachte uit Mechelen zou veel hogere bedragen hebben gevraagd en gekregen, van 2.000 tot 10.000 euro, meldt het parket. 

Kucam is opgepakt op verdenking van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. De onderzoeksrechter moet nu binnen de 48 uur een beslissing nemen over zijn aanhouding. Het parket benadrukt dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) of iemand van zijn kabinet betrokken zou zijn bij de feiten.

Eén zendt naar aanleiding van de gebeurtenissen vanavond een "Pano"-reportage uit, om 21.55 uur.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen