Videospeler inladen...

N-VA schorst Melikan Kucam bij hoogdringendheid uit zijn functies

De N-VA schorst Melikan Kucam bij hoogdringendheid uit zijn functies. Dat heeft het dagelijks bestuur van de partij beslist. De partij reageert geschokt op het nieuws dat het Mechelse gemeenteraadslid oosterse christenen tegen betaling aan een humanitair visum zou hebben geholpen. De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) zegt dat hij uit de Chaldees-Assyrische gemeenschap in zijn stad signalen over onregelmatigheden had opgevangen.

"We zijn verbouwereerd en geschokt door het nieuws over de heer Kucam", reageerde N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann vanmiddag nog. "Wij wachten de resultaten van het onderzoek af en zullen op basis daarvan de gepaste stappen ondernemen." Vanavond heeft het dagelijkse bestuur van de partij dan toch beslist om Kucam dringend uit al zijn functies te schorsen.

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) is niet verrast. "Het is wel zo dat er de voorbije maanden regelmatig signalen kwamen van mensen met Chaldees-Assyrische roots, die mij rechtstreeks en onrechtstreeks wezen op deze zaak. Ik heb mij er steeds aan gehouden om die mensen door te verwijzen naar de politie en ik heb ook zelf de politiediensten verwittigd." Somers benadrukt dat men onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen en stelt zich als burgemeester terughoudend op.

De geruchten die hij heeft opgevangen gaan over hetzelfde. "Mensen die bedragen moeten betalen om hun visum te bekomen en dat de betrokken persoon in staat was om daarvoor te zorgen." Volgens Somers ging het om verschillende signalen van verschillende personen, onafhankelijk van elkaar.

Ook andere partijen reageren

Minister van Justitie Koen Geens laat via Twitter weten dat de strijd tegen mensenhandel- en -smokkel wat hem betreft een prioriteit blijft. Hij hoopt dan ook dat Justitie in alle discretie haar werk kan doen. 

Meteen na de "Pano"-uitzending over Kucam heeft ook voormalig N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir gereageerd via Twitter. Als dit verhaal klopt, dan voelt ze zich naar eigen zeggen "eerst als mens verraden, daarna als politica".

Groen-boegbeeld Wouter De Vriendt heeft na het bekijken van de "Pano"-reportage zijn eigen idee over de gang van zaken. Hij herhaalt de vraag van zijn partij om een duidelijke procedure en duidelijke criteria uit te werken voor de toekenning van humanitaire visa. Een vraag die volgens De Vriendt al jaren genegeerd wordt.

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vraagt via Twitter meer duidelijkheid na het zien van de "Pano"-reportage. Hij wil van de drie Vlaamse partijen die in de regering Michel I zaten (N-VA, Open VLD en CD&V, red.) duidelijkheid over de connecties van Melikan Kucam in de politiek, en niet enkel van voormalig staatssecretaris Francken.

Monica De Coninck (SP.A) reageert dat de eindverantwoordelijkheid voor de toekenning van humanitaire visa bij de staatssecretaris voor Asiel & Migratie ligt. Ze heeft voormalig staatssecretaris Theo Francken vaak om transparantie gevraagd over die toekenningsprocedure, maar uitleg heeft ze daarover nooit gekregen, tweet ze.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen