Videospeler inladen...

Grote optocht tegen onveilige verkeerssituatie in Haacht

In Haacht hebben zo'n 3.000 leerlingen van de Don Bosco school, samen met leerkrachten, ouders en sympathisanten dinsdagmorgen een optocht gehouden om de onveilige verkeerssituatie in hun gemeente aan te kaarten. Al twee medeleerlingen verloren het leven bij een verkeersongeval op de N21.

Heel wat leerlingen van de Don Bosco school in Haacht maken als fietser of voetganger dagelijks gebruik van de N21. Op de Provinciesteenweg in Boortmeerbeek en de Stationsstraat in Haacht zijn er nog steeds geen gescheiden fietspaden en voetpaden. De aanleg daarvan dringt zich al jaren op. Er gebeurden intussen al twee dodelijke ongevallen. Zo verloor Noah Mortier (16) zo'n drie jaar geleden het leven bij een ongeluk op de Stationsstraat in Haacht. Vorig jaar nog overleed Maarten Decat (15) na een verkeersongeluk op de Provinciesteenweg in Boortmeerbeek. 

Heraanleg N 21 

In het verleden was er al overleg tussen de school, de gemeente, de provincie en het gewest. Er werd beloofd om de gevaarlijke steenweg opnieuw aan te leggen, maar voorlopig is daar nog niets van in huis gekomen. Zo'n 3.000 leerlingen, leerkrachten en ouders van Don Bosco Haacht organiseerden daarom dinsdagvoormiddag een actie. Ze stapten met z’n allen van de school tot aan de kerk van Haacht-Station. Het gemeentebestuur en de politie steunden de actie en zorgden voor het goede verloop ervan.

"N21 geen prioriteit"

Burgemeester van Haacht Steven Swiggers (Open Vld): "Er gebeurden al twee dodelijke ongevallen, maar dat is blijkbaar niet genoeg om een zwart verkeerspunt te zijn. De bevoegde minister heeft al inspanningen gedaan voor veiligere fietspaden, maar zoals hier op de N21 bestaan er nog honderden plaatsen in Vlaanderen en de centen ontbreken vaak. Er moeten keuzes gemaakt worden, sommige dossiers hebben geluk en andere blijven noodgedwongen liggen. Maar nu is het tijd dat Boortmeerbeek en Haacht prioriteit krijgen."

"Fietspad is moordstrookje"

Ook buurtbewoner Paul stapt overtuigd mee in de mars voor meer verkeersveiligheid. "Het fietspad is echt levensgevaarlijk voor kinderen, ik zou het woord 'moordstrookje' durven gebruiken. Mijn kleinkinderen fietsen hier ook en het fietspad is gewoon een stippellijn. Je kan er onmogelijk met twee rijden of iemand inhalen. Het ligt ook vlak langs een drukke steenweg, er moet dringend wat gebeuren."

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen