Oudste openluchtzwembad van Vlaanderen stopt ermee

Het oudste openluchtzwembad van Vlaanderen sluit de deuren. En dat na 130 jaar. Het gaat om Den Bleek in Geraardsbergen. De kosten om het zwembad open te houden, wegen niet meer op tegen de inkomsten.

Afgelopen zomer lagen er nog honderden mannen en vrouwen op het grasveld naast het openluchtzwembad in Geraardsbergen. Dat terwijl hun kinderen vrolijk douchten onder de waterpaddestoelen, of schaterend van de glijbaan gingen. In de verte klonk het geluid van pingpongballen tegen paletten, of de overwinningskreet van een ervaren petanquespeler. Kortom, 'Den Bleek' stond steeds garant voor een leuke daguitstap. Er was voor ieder wat wils. Maar daar komt nu, na 130 jaar, een einde aan. Vorig jaar vierde het zwembad nog haar 130ste verjaardag met tal van activiteiten.

“In december is onze elektriciteit afgekeurd”, vertelt schepen van Sport Véronique Fontaine. “Het zwembad lekt ook en verliest elke dag water. We hebben dan gekeken wat de investeringskost zou zijn, en dan komen we toch aan zo’n 2.000.000 euro. Als je weet dat een prachtige zomer zoals de vorige ons een winst van 150.000 euro oplevert, hebben we jaarlijks minstens een verlies van 300.000 euro.”

Op de plek van het openluchtzwembad komt er op termijn een stadspark met openluchtsporthal.

Meest gelezen