Videospeler inladen...

Zijn humanitaire visa te koop? "Pano" legt fraude in Mechelen bloot

Volgens getuigen met wie "Pano" sprak heeft Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) tienduizenden euro's ontvangen om humanitaire visa te helpen regelen. Het gemeenteraadslid werd vanmiddag meegenomen voor verhoor door het Antwerps gerecht.  

Enkele maanden geleden is een journalist van VRT NWS aangesproken door iemand van de Oosters-christelijke gemeenschap die vertelde dat voor sommige humanitaire visa forse bedragen moeten worden betaald. Onze journalistieke aandacht was meteen gewekt, want normaal gezien betalen mensen die een humanitair visum willen alleen een administratieve kost voor de behandeling van hun aanvraag.

Iedereen die via dat netwerk is gekomen, heeft betaald. Soms 2.000 euro, soms 5.000 en soms zelfs 10.000 euro.

Anonieme getuige

Via tientallen discrete gesprekken met mensen uit de Oosters-christelijke gemeenschap kreeg de redactie het verhaal bevestigd. Meerdere getuigen gaven onafhankelijk van elkaar aan dat er inderdaad soms veel geld betaald wordt voor humanitaire visa.

Bedragen daarvan variëren sterk vertelt een getuige in "Pano". “Iedereen die via dat netwerk is gekomen, heeft betaald,” horen we van een getuige. “Soms 2.000 euro, soms 5.000 en soms zelfs 10.000 euro.”

Soms zijn de bedragen die gevraagd worden zo hoog dat mensen afhaken. “Ze hebben mij aangeboden te betalen voor het overbrengen van mijn vader. Ergens tussen 10.000 en 20.000 euro. Uiteindelijk ben ik er niet op ingegaan” vertelt een getuige.  

Eén spilfiguur: Melikan Kucam

Eén naam keert telkens opnieuw terug. Alle getuigen met wie de "Pano"-redactie heeft gesproken zeggen te weten wie het kopstuk is. “Het netwerk draait rond één persoon, Melikan Kucam. Rond hem hangen verschillende mensen. Het zijn die mensen die de namen verzamelen en het geld", vertelt één van de getuigen.

Een tussenpersoon van Kucam, die meegewerkt heeft in het systeem, getuigt: “Ik ken het netwerk, het kopstuk is Melikan Kucam. Hij heeft mensen rondom zich die als contactpunt functioneren. Die tussenpersonen geven dat geld door aan Kucam. Kucam neemt nooit geld aan van gewone mensen. Ik heb zelf tienduizenden euro’s aan Kucam doorgegeven. Alles gebeurde cash.”

Ik heb zelf tienduizenden euro's aan Kucam doorgegeven. Alles gebeurde cash.

Anonieme getuige

Uit het onderzoek van "Pano" blijkt dat er bij bepaalde praktijken rond het toekennen van humanitaire visa grote vraagtekens kunnen worden gesteld. We hebben geen aanwijzingen dat het kabinet Asiel & Migratie op de hoogte was van de betalingen aan Melikan Kucam.  

Eén zendt naar aanleiding van de gebeurtenissen vanavond een "Pano"-reportage uit, om 21.55 uur.

VRT NWS-reporter Stef Meerbergen geeft in "Het Journaal" uitleg over de fraude met humanitaire visa en over de "Pano"-reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen