Videospeler inladen...

Ruim 1.500 manifestanten aan de hoofdzetel van Proximus, staking heeft beperkte impact voor klanten

Meer dan 1.500 mensen hebben vanmorgen gemanifesteerd voor het gebouw van Proximus aan het Noordstation in Brussel. Ze protesteren tegen de herstructureringsplannen van de telecomspeler. Er wordt vandaag ook gestaakt bij het telecombedrijf, maar de impact voor de klanten is beperkt.

Rond de middag was de actie aan de Proximus Towers afgelopen. "De opkomst was erg groot en de actie is zeer gedisciplineerd verlopen. De mensen hebben een duidelijk signaal willen geven, maar hielden zich tegelijk aan alle afspraken. Zo werd de publieke weg niet bezet, werden de werkwilligen binnengelaten en was er ook geen sprake van bommetjes, vernielingen of alcoholverbruik", zegt Bart Neyens van ACOD. 

Er was eigenlijk ook een vergadering gepland met de directie, maar die meeting ging niet door. "Vandaag staken we en wordt er dus niet gewerkt. We gaan daarom niet naar de vergadering", verduidelijkt Ben Coremans van ACV-Transcom.

Donderdag komen vakbonden en directie van het telecombedrijf samen voor een informatie- en consultatievergadering. "We hopen dan een idee te krijgen van hoe de directie het (de herstructureringsplannen, nvdr) ziet, want dat is vandaag niet duidelijk. De werknemers willen van de ongerustheid af", aldus Coremans.

Geen al te grote gevolgen voor de klanten

De staking heeft geen al te grote gevolgen voor de klanten. Een 15-tal van de 100 Proximus-shops blijft vandaag dicht. Er is geen noemenswaardige impact op de wachttijden in de callcenters. Al zijn er volgens de directie vandaag opvallend minder oproepen. Proximus heeft ook een beperkt aantal afspraken voor een tussenkomst van technicus bij klanten moet afzeggen.

"Mensen die willen gaan werken, kunnen dat doen. Wie staakt, doet dat vooral om duidelijk te maken dat naakte ontslagen niet kunnen", zei VRT-journalist ter plaatse Steven Rombaut vanmorgen. Proximus wil de komende drie jaar 1.900 banen schrappen en tegelijk 1.250 digitale profielen in dienst nemen.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen