Videospeler inladen...

Gevluchte Rahaf al-Qunun: "Ik hoop dat mijn verhaal andere vrouwen aanmoedigt en wetten verandert"

De gevluchte Saudische vrouw die zich had gebarricadeerd in een hotelkamer in Thailand en uiteindelijk asiel kreeg in Canada, heeft haar eerste interview gegeven. Rahaf Mohammed al-Qunun (18) hoopt vooral dat haar verhaal andere vrouwen aanmoedigt om vrij te zijn én dat haar verhaal ook wetten zal veranderen in Saudi-Arabië.

Het is een turbulente week geweest voor Rahaf al-Qunun: ze vluchtte van haar familie toen ze Koeweit bezochten richting Australië, maar strandde in Bangkok waar ze door de Thaise migratiediensten zou teruggestuurd worden. Daarop sloot de vrouw zich op in een hotelkamer. "Ik vreesde dat ze zouden binnenvallen en me zouden kidknappen", vertelt ze aan ABC over die onzekere dagen. "Ik schreef daarom al een afscheidsbrief. Ik had besloten om er een einde aan te maken."

Rahaf al-Qununs grootste drijfveren om te vluchten waren vrijheid en onafhankelijkheid. "Ik zou in Saudi-Arabië niet kunnen trouwen met wie ik wilde. Ik zou geen job kunnen krijgen zonder toelating. Vrouwen kunnen zich er ook niet zomaar verplaatsen." In het conservatieve Saudi-Arabië hebben vrouwen voor bepaalde beslissingen de toestemming nodig van hun man, of een mannelijke voogd.

Vorig jaar werden activisten die protesteerden tegen dat mannelijke voogdijschap nog gearresteerd. Volgens mensenrechtenorganisaties werden die vrouwen gefolterd en seksueel lastiggevallen. Rahaf al-Qunun wil graag haar nieuwe vrijheid gebruiken om Saudische vrouwen een stem te geven. "Het aantal vluchtende vrouwen zal stijgen, want er bestaat geen systeem om hen te stoppen. Ik hoop dat mijn verhaal wetten verandert, zeker nu het internationale media-aandacht kreeg."

We keuren haar schandelijke gedrag af

De Saudische familie van Rahaf

Rahaf al-Qununs vader is een gouverneur in Saudi-Arabië en heeft dus aanzien in het land. Hij reisde samen met zijn zoon naar Thailand om zijn dochter terug te halen, maar zag haar onderdak krijgen in Canada. In een persmededeling noemt de familie Rahaf "mentaal labiel" en keurt ze haar "schandelijke gedrag" af. De familie steunt uitdrukkelijk het beleid van koning Salman en kroonprins Mohammed. 

Rahaf al-Qunun zet in het interview ook de berichten recht die stelden dat ze de voorkeur gaf aan Australië boven Canada om asiel aan te vragen. "Dat was niet mijn keuze, maar die van de Verenigde Naties omdat Canada de procedure sneller opstart. Ik wilde naar eender welk land dat mij beschermde."

Bekijk hieronder het interview van Rahaf al-Qunun (met Engelse ondertitels), en de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen