Regering bereidt zich voor op harde brexit met noodwet

Wanneer de Britten op 29 maart zonder goede regeling uit de Europese Unie stappen, dreigen er negatieve gevolgen voor onze economie. Daarom werkt de federale regering aan een noodwet.

Het wordt spannend vandaag: de kans bestaat dat het brexit-akkoord van de Britse premier Theresa May vanavond niet door het Britse parlement raakt. Een mogelijk gevolg is dat de Britten dan zonder akkoord uit de Europese Unie stappen. Maar dat zou grote chaos kunnen veroorzaken bij de Belgische bedrijven. De bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, zouden volgens de Nationale Bank 1,6 miljard euro extra aan douaneheffingen moeten betalen.

De Belgische regering werkt nu aan een noodwet die de grootste schokken moet opvangen. Die wet moet nagaan wat er allemaal moet aangepast worden in het geval van een zogenoemde no-deal. Het gaat dan ondermeer om extra douanepersoneel of vergunningen. Er moet ook gekeken worden naar de gevolgen voor het vlieg- en het treinverkeer, de havens, de voedselveiligheid en de rechten van Belgen in Groot-Brittannië.

Dankzij de wet zou er bijvoorbeeld heel snel extra personeel bij de douane kunnen komen, zei vice-premier Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1.  Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zei ook in "De ochtend" dat hij zo'n noodwet absoluut noodzakelijk vindt. "Mensen hebben er geen idee van welke chaos er anders zal ontstaan," benadrukt Bourgeois. 

Meest gelezen