Vrouw smeert blekende crème
AP2011

Rwanda voert strijd tegen bleekcrèmes voor de huid op met controleurs

In Rwanda stuurt de regering controleurs het land in om de strijd tegen bleekproducten voor de huid op te voeren. Het Oost-Afrikaanse land voert een campagne tegen cosmetica en bleekproducten voor de huid die onder andere hydroquinone bevatten, een bestanddeel dat in bleekmiddelen wordt gebruikt maar ook ernstige bijwerkingen kent. Dat heeft een woordvoerder van de regering gezegd. 

"De controles worden uitgevoerd door technische mensen", zei de woordvoerder verder. De teams van de overheid worden begeleid door de politie. "Maar de politie is er enkel om toezicht te houden en te zorgen dat alle operaties op een veilige manier worden uitgevoerd", aldus de woordvoerder. "Alle ingrediënten die helpen bij het bleken van het lichaam en de huid zijn verboden", klonk het nog.

Kagame op Twitter

President Paul Kagame had zich in november geëngageerd om het probleem met de ongezonde blekende crèmes aan te pakken. Een vrouw vroeg op Twitter aan de regering om maatregelen te nemen tegen deze bleekcrèmes. Kagame mengde zich in de discussie en zei dat de crèmes "vrij ongezond zijn". Hij vroeg aan het ministerie van Volksgezondheid en de politie om deze zaak "zo snel mogelijk" te regelen.

Paul Kagame
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Meer dan 5.000 bleekproducten in beslag genomen"

"We doen erg veel moeite, zoals het opleiden van mensen overal in het land, om controles uitvoeren. En de illegale producten in beslag te nemen”, zei Francois Uwinkindi, directeur van de kankerafdeling van het ministerie van Volksgezondheid. Vorige maand waarschuwde de overheid de Rwandezen nog voor de alternatieve namen die voor het middel hydroquinone gebruikt worden. 

We doen erg veel moeite om controles uitvoeren en de illegale producten in beslag te nemen

Francois Uwinkindi

De controleurs van de overheid en de politie patrouilleren nu regelmatig langs markten in de hoofdstad Kigali en in de verschillende provincies in het land. Als ze de producten met het bleekmiddel aantreffen, worden ze in beslag genomen.

De Rwandese politie zou vorige maand meer dan 5.000 verboden bleekproducten in beslag hebben genomen, waaronder lotions, oliën, zeep en sprays, melden lokale media.

Kritiek op Blac Chyna

Blac Chyna
2017 Invision

Het gebruik van de cremes ligt de laatste tijd erg gevoelig bij het grote publiek. Vorige maand was er nog heel wat controverse toen de Amerikaanse realityster Blac Chyna zei dat ze het gezicht werd van een bleekcrème. De crèmes zouden ze in Nigeria gaan verkopen. De ster kreeg enorm veel kritiek.

"Leverschade door schadelijke bestanddelen"

Producten die de huid bleken, bevatten bestanddelen zoals kwik en hydroquinone. Deze middelen kunnen onder meer leverschade veroorzaken of de weerstand tegen bacteriële en schimmelinfecties verminderen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Toch zal de wereldwijde markt voor huidverlichtingsproducten naar verwachting stijgen tot 31,2 miljard dollar in 2024.  Er wordt vooral een toename verwacht in Azië, het Midden-Oosten en Afrika.

Volgens de WHO gebruikt 77 procent van de vrouwen in Nigeria de blekende crèmes, 59 procent in Togo en ongeveer 25 procent van de vrouwen in Mali. Toch zijn er nog andere Afrikaanse landen die optreden tegen het gebruik. Zo heeft Ghana in 2017 een verbod op de crèmes ingevoerd. Ivoorkust deed dat al in 2015.

Blekende crèmes in winkel in Azië

Meest gelezen