Videospeler inladen...

Vijftien doden bij aanslag op luxehotel in Keniaanse hoofdstad Nairobi

Bij een aanslag op een luxehotel in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn wellicht 15 doden gevallen. Er zijn ook gewonden. Sommigen zouden nog altijd vastzitten in het gebouw. Vier gewapende mannen waren het complex binnengedrongen. Er waren explosies en geweersalvo's te horen. De Somalische terreurgroep al-Shabaab heeft de aanslag vrij snel opgeëist.

Volgens de lokale krant "Daily Nation" zijn aanvallers vanmiddag het complex 14 Riverside binnengereden met twee voertuigen. Ze openden meteen het vuur op de bewakers en zouden dan bommen hebben gegooid naar een parkeerterrein voor een hotel. Daarbij zijn een aantal auto's in brand gevlogen.

Een woordvoerder van de politie spreekt over een gecoördineerde aanval tegen het DusitD2-hotel en een bank in het gebouw. Binnenin zou een aanvaller zichzelf hebben opgeblazen. De anderen zouden zich in het hotel verschanst hebben.  (lees voort onder de video)

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De politie en het leger zijn meteen ter plaatse gekomen en hebben de omgeving afgesloten. Een antiterreureenheid kamt intussen het complex uit op zoek naar de schutters. Volgens de laatste berichten zouden er 15 doden zijn, onder wie een Brit en een Amerikaan. Heel wat wat gewonden worden opgevangen in ziekenhuizen in de buurt, maar sommigen zouden nog altijd vastzitten in het hotel. Het Riverside-complex bestaat uit kantoren, banken en een hotel van de Thaise keten Dusit Thani.

Al vrij snel werd de aanval in Nairobi opgeëist door al-Shabaab, een extremistische moslimterreurgroep uit buurland Somalië die deel uitmaakt van het netwerk van Al Qaeda. Het is niet de eerste keer dat al-Shabaab aanslagen uitvoert in Kenia. Zes jaar geleden hebben terroristen van die groep al 67 mensen doodgeschoten in het Westgate-winkelcentrum. Dat ligt overigens niet ver van het complex waar er nu geschoten wordt. Vier jaar geleden zijn 150 studenten gedood bij een aanval van al-Shabaab op een universiteit in de stad Garissa.

De zwaarste aanslag in Kenia was die op de Amerikaanse ambassade in Nairobi in 1998 en werd toegeschreven aan Al Qaeda. Toen vielen er 213 doden, meestal mensen die buiten stonden aan te schuiven voor een visum. Tegelijkertijd werd toen een gelijkaardige bomaanslag uitgevoerd tegen de Amerikaanse ambassade in Dar es-Salam in buurland Tanzania. (Lees verder onder de foto).

Wie of wat is al-Shabaab?

De wortels van al-Shabaab gaan terug tot een raad van islamitische rechtbanken die de controle over grote delen van Somalië had overgenomen en via de strikte toepassing van de sharia de chaos in dat land wou elimineren. Concreet kant al-Shabaab zich tegen alle seculiere en buitenlandse invloeden in Somalië.

In 2006 werd het regime van al-Shabaab omvergeworpen door Ethiopische troepen waarna in Mogadishu een Somalische regering werd opgericht. Kort na het vertrek van de Ethiopische soldaten in 2009 heroverde al-Shabaab vrijwel onmiddellijk grote delen van Somalië. Sinds 2011 werd de groep geleidelijk teruggedrongen door een nieuwe inval van troepen uit Kenia en Ethiopië en de komst van de Anisom, de vredesmacht van de Afrikaanse Unie die de Somalische regering ondersteunt. 

Al-Shabaab heeft nu nog delen van het zuiden en centrum van Somalië in handen en zou ergens tussen de 3.000 tot 9.000 strijders tellen. Die voeren regelmatig aanslagen uit in Somalië, maar ook in de buurlanden Djibouti en Kenia. In 2012 heeft al-Shabaab zich onder het gezag van Al Qaeda geplaatst, het netwerk van de intussen gedode Osama bin Laden.     

Meest gelezen