Sensoren in Schelde moeten plastic opsporen

De vzw Zero Plastic Rivers onderzoekt of sensoren kunnen meten waar in onze rivieren er plastic ronddrijft. Dat vertelde Dirk Pauwels vanmorgen in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen.

Goed een jaar geleden lanceerde de vzw Zero Plastic Rivers het idee om plastic uit de Schelde op te vangen in filters. Intussen zijn er bedrijven die concrete projecten voorstellen om dat idee in de praktijk te brengen. "We willen nu nog een stapje verder gaan en op een automatische manier meten hoeveel plastic er in onze rivieren zit en waar precies," vertelt Dirk Pauwels van vzw Zero Plastic Rivers. "Voor de Schelde gebeurt dat nu manueel door een doctoraatsstudent van de universiteit Antwerpen. Het zou veel handiger zijn om bijvoorbeeld een aantal sensoren in een rivier te plaatsen." 

Sensor gezocht

Welke sensor bestaat er die kan meten of er plastic in het water zit? "Nog geen," lacht Dirk. "We gaan op zoek naar oplossingen samen met verschillende technologiebedrijven en onderzoekscentra zoals de KULeuven en het Japanse elektronicabedrijf Fujitsu. We hebben ook artificiële intelligentie nodig en een koppeling aan het internet of things." Bovendien is zo'n meting in een rivier niet vanzelfsprekend. "We onderzoeken hoe we de sensoren kunnen installeren zonder de scheepvaart te storen. Ofwel met vaste meetpunten of wie weet op een onderwaterdrone," suggereert Pauwels.

Plasticpanne

Het doel van de vzw Zero Plastic Rivers is om onze rivieren en zeeën plasticvrij te maken want het probleem is groot. "Er zijn verschillende soorten plastic in onze rivieren. Zelfs deeltjes die we niet met het blote oog niet kunnen zien zoals nanoplastic. De iets grotere microplastics kunnen schepen in de Schelde zelfs in panne doen vallen. Dat is al gebeurd en toen bleek de schroef verstopt door plastic." Pauwels benadrukt dat het nog zeker een paar jaar zal duren voor de sensoren in de Schelde kunnen staan. 

 

Meest gelezen