bron: Imec

Slim laserpistool schat risico in op hart-en vaataandoeningen

Onderzoekers van Imec, de UGent en andere partners hebben een laserpistool ontwikkeld dat snel en efficiënt de stijfheid van de bloedvaten meet. Dat is een belangrijke barometer van de gezondheid van hart-en bloedvaten.  

Vlaams onderzoekscentrum Imec, de UGent en verschillende Europese partners hebben een meettoestel ontwikkeld dat de stijfheid van de bloedvaten nauwkeurig weergeeft. De eerste klinische test met 100 proefpersonen was positief. Daarmee ligt de weg open voor onderzoeken met meer mensen. Als die positief zijn kan het toestel op de markt komen. “Het uiteindelijke doel is dat deze manier van meten tot de eerstelijnszorg gaat horen.”, zegt één van de onderzoekers, Patrick Segers, biomedisch ingenieur aan de UGent.

“De stijfheid van de aders is een belangrijke voorspeller van hart-en vaataandoeningen,” stelt Segers, “Belangrijker nog dan de bloeddruk, want die kan zeer wisselende resultaten geven, het gaat immers om een momentopname.”
Hart-en bloedvaten worden stijver met het ouder worden. Ze kunnen ook vroegtijdig verouderen door ontstekingen of diabetes, stress, roken, gebrek aan beweging. Dat verouderen vergroot de kans op hart-en vaataandoeningen want het hart moet harder werken om het bloed rondgepompt te krijgen. “Er bestaat geen echte medicatie om de stijfheid aan te pakken, maar we kunnen wel goede adviezen geven om de gezondheid van het vaatstelsel te verbeteren: goede voeding, bewegen, stoppen met roken”.

Voordelen

Het laserpistool meet de trilling van de huid boven de ader. Op basis van het zogenaamde Dopplereffect berekent het toestel dan wat de trilling is en de stijfheid van de ader.
Het grote voordeel van het laserpistool is de snelheid en de lage prijs. “Op een minuut tijd kan je de meting doen. Het toestel is niet groter dan een haardroger en zal op termijn zeker betaalbaar zijn voor artsen,” meent Roel Baets van Imec en de UGent, die meewerkte aan het onderzoek.

Roel Baets, Imec, UGent, hoogleraar fotonica

Dat staat in schril contrast met de meetmethode van vandaag. Die is omslachtig en duur. De patiënt moet ervoor naar een gespecialiseerd centrum en het vraagt enige deskundigheid om de meetapparatuur te bedienen. “Op termijn hopen we het toestel nog te verbeteren zodat het ook vaatvernauwingen kan opsporen, maar voorlopig is dat toekomstmuziek”, besluit Baets.

Meest gelezen