President Omar al-Bashir
AFP or licensors

Soedanese president: "Protesten zullen niet leiden tot nieuwe machthebbers"

"De protesten tegen de regering in Soedan zullen niet leiden tot nieuwe machthebbers", dat heeft president Omar al-Bashir gezegd tijdens een toespraak voor zijn aanhangers in de westelijke regio Darfoer. De protesten, waarbij het aftreden van de president wordt geëist, houden al bijna een maand aan. Volgens de Soedanese overheid zijn daarbij 24 doden gevallen. Mensenrechtenorganisaties spreken over minstens 40 doden en meer dan 1.000 gewonden. Bashir wil voorlopig van geen wijken weten. 

"Er is één enkele weg naar de macht, en dat is die van de stembus", aldus de 75-jarige Bashir. "Soedan heeft veel vijanden en die vijanden hebben onder ons ook mensen die geen stabiliteit en veiligheid willen", zei Bashir nog in de hoofdstad van Zuid-Darfoer, Niyala. De president kwam in 1989 aan de macht met een staatsgreep. Al die tijd regeerde hij met ijzeren hand. En Bashir wil volgend jaar kandidaat zijn voor een derde mandaat.

President Omar al-Bashir
AFP or licensors

De protesten begonnen op 19 december in de hoofdstad Khartoem en enkele andere steden, in een reactie op de regeringsbeslissing om de prijs van brood te verdrievoudigen. Maar de onvrede breidde zich uit en de betogers eisen ondertussen ook het aftreden van president Bashir, zijn regime wordt grootschalige corruptie verweten.

Dit weekend gebruikte de oproerpolitie opnieuw traangas om betogingen in Khartoem uit elkaar te drijven. Maar ook in Niyala en Al-Fasher,  de hoofdstad van Noord-Darfoer, werd traangas ingezet. Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe demonstranten onder vuur worden genomen of afgeranseld door de oproerpolitie. De autoriteiten hebben ondertussen de toegang tot sociale media bemoeilijkt. 

Protest Khartoem 25 december

Prijsverdubbeling

De inflatie in het land is aangewakkerd door de devaluatie van het Soedanese pond in oktober. De prijzen van de basismiddelen zijn daardoor vaak bijna verdubbeld. De economie in het land heeft ook erg geleden onder de afscheiding van Zuid-Soedan in 2011. Het raakte toen driekwart van zijn olie-inkomsten kwijt.

De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds weigeren zaken te doen met Soedan, de VS beschuldigt het land namelijk van het verlenen van steun aan terrorisme.

De president zelf wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat Bashir verantwoordelijk zou zijn voor een genocide en oorlogsmisdaden in Darfoer. Begin jaren 2000 woedde er een bloedig conflict in deze regio tussen de separatisten en het centrale gezag in de hoofdstad Khartoem. Daarbij vielen 300.000 doden en 2,5 miljoen mensen sloegen op de vlucht

Protest Khartoem 13 januari

Meest gelezen