Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Thailand wijst Wit-Russische prostituee "met belastende informatie over Trump" uit na veroordeling

Anastasia Vasjoekevitsj beweert bewijzen te hebben over Russische inmenging in de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president in 2016. Ze vreest dat ze vermoord zal worden als ze terug naar Rusland gestuurd wordt en vraagt hulp aan Amerikaanse journalisten.

De jonge vrouw was in februari vorig jaar samen met zeven Russische vrouwen opgepakt in de Thaise badplaats Pattaya op beschuldiging van prostitutie. Ze riskeerden een gevangenisstraf, maar zijn nu veroordeeld tot een boete en zullen nadien door Thailand worden uitgewezen naar Rusland.

Op sociale media roept Vasjoekevitsj Amerikaanse journalisten nu op om haar asiel te verlenen, want ze vreest vermoord te worden als ze zou worden teruggestuurd naar Rusland of Wit-Rusland. Vasjoekevitsj zou Thailand zijn binnengekomen met een Russisch paspoort.

Ze beweert bewijzen te hebben dat Rusland wel degelijk gepoogd heeft om de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Ze heeft eerder op sociale media al een video gepubliceerd waarin te zien en horen is dat de Russische vicepremier Sergej Prichodko en de miljardair Oleg Deripaska op een jacht de politiek in de Verenigde Staten bespreken. Die post is later overgenomen door de Russische dissident Aleksej Navalny.

De vrouw zegt dat ze nog veel meer videomateriaal heeft om Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te bewijzen en roept nu media in de VS op om haar asiel te verlenen.

Of de beweringen van de vrouw kloppen, is nog niet duidelijk. Derispaska had wel contacten met Paul Manafort, de vroegere campagneleider van Trump, en heeft ook goede relaties met de Russische president Vladimir Poetin.

Meest gelezen