Videospeler inladen...

Theo Francken (N-VA) over fraude met humanitaire visa: "Mocht dit waar zijn, is dit ongelooflijk"

Oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie reageert ontdaan en gechoqueerd op het nieuws over het Mechels N-VA-gemeenteraadslid dat zichzelf zou hebben verrijkt door geld te vragen voor humanitaire visa. Hij bevestigt dat Melikan Kucam optrad als tussenpersoon, maar zegt ook dat hij erop vertrouwt dat tussenpersonen geen geld vragen voor hun bemiddeling.

"Mocht dit waar zijn, is dit ongelooflijk", reageert Francken aan VRT NWS. "Je doet een humanitaire operatie van vele honderden mensen die door IS met de dood worden bedreigd. Dat doe je met een goed doel, natuurlijk."

Mijn vertrouwen in de mensheid is er niet op vooruitgegaan

Oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

Om te weten te komen aan wie hij best een humanitair visum kon toekennen, deed het kabinet van Francken een beroep op tussenpersonen als San Egidio of een oud-ambassadeur, maar ook op Melikan Kucan. Die is volgens hem enorm gerespecteerd in zijn gemeenschap in Mechelen.

"Ik vertrouw wel die tussenpersoon die de lijsten geeft, dat die daar geen geld voor vraagt", aldus Francken. "Mijn vertrouwen in de mensheid is er niet op vooruitgegaan."

De oud-staatssecretaris bevestigt dat er op zijn kabinet iemand bevoegd was voor humanitaire visums. "Dat was de contactpersoon. Die mensen hebben dat altijd 100 procent correct gedaan. De vraag is natuurlijk of zij daarvoor ook geld hebben ontvangen."

"Er zijn altijd risico's als je een humanitaire corridor opzet, maar je gaat er toch vanuit dat dat mensen zijn van goede wil!" Zoniet eindig je volgens Francken in "totaal cynisme".

Er is ook melding gedaan en er is ook een klacht ingediend, met mijn volle steun

Oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

Het nieuws van vandaag klinkt Theo Francken niet helemaal onbekend in de oren. "Er waren geruchten. Ik heb tegen iedereen gezegd dat ze naar justitie en politie moesten gaan en daar een klacht indienen." Volgens hem is dat ook gebeurd. "Er is ook melding gedaan en er is ook een klacht ingediend, met mijn volle steun."

Theo Francken voelt zich misbruikt. "Vooral de Syrische christenen zelf zijn hier misbruikt. Hun vertrouwen is misbruikt." Voor Francken gaat het niet over de Syriërs zelf, maar over de tussenpersoon. Zelf is hij "clean". "Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar niets mee te maken heb. Ik heb nooit geld aanvaard voor humanitaire visa. Nooit! Ik doe dat niet!"

Mocht blijken dat het verhaal over Melikan Kucan klopt, is het volgens Francken ondenkbaar dat die lid van de N-VA blijft.

Eén zendt naar aanleiding van de gebeurtenissen vanavond een "Pano"-reportage uit, om 21.55 uur.

Bekijk hieronder het interview met Theo Francken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen