Veel fruit, maar het bracht minder op

Door de warme zomer waren er veel appels en peren. En ook de kersenoogst was één van de beste in jaren. Maar dat heeft geen grotere omzet opgeleverd voor de Limburgse fruitboeren, zegt de Belgisch Fruitveiling in Sint-Truiden.

Er was een mooie appel- en perenoogst, maar de prijs wordt nu eenmaal bepaald door vraag en aanbod, zegt Filip Lowette van de Belgisch Fruitveiling in Sint-Truiden (BFV). "Er zijn vorig jaar 220 miljoen kilo appelen op de markt gebracht in België, tegenover zo'n 90 miljoen kilo in het rampjaar 2017. Maar de oogst was in heel Europa goed. Daar was er een stijging van 9 miljard kilo naar 13 miljard kilo. En daardoor bracht het fruit minder geld op, zowel in het binnenland als bij de export." Er zijn drie keer meer appels naar de industrie gegaan, voor sap of appelmoes. "Maar de industrie heeft daar minder voor betaald, een derde van de prijs van vorig jaar."

Zacht fruit

De omzet in het zacht fruit zoals aardbeien, bessen en kersen is in totaal met 7 procent gestegen. "De aanvoer van kersen verdubbelde zelfs, we konden hier in Limburg zelfs twee weken eerder plukken. Maar in het zuiden van Europa is de kersenoogst twee weken later op gang gekomen. En daarvoor vielen die oogstperiodes net samen. En daardoor hebben onze telers minder kunnen exporteren."

Meest gelezen