Videospeler inladen...

Waarom komt slechts 1 op de 3 aanvragen voor ouderschapsverlof van vaders?

Slechts 1 op de 3 aanvragen voor ouderschapsverlof of tijdskrediet komt van vaders. Dat blijkt uit cijfers van minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V). Het aantal mannen dat ouderschapsverlof aanvraagt, is de voorbije jaren wel licht gestegen, maar volgens de minister is er toch nog altijd veel onwetendheid. Daarom lanceert Peeters nu een nieuwe campagne.

"In 2004 waren maar 15 procent van de ouders die ouderschapsverlof opnamen vaders. Ondertussen is dat aantal gestegen tot 32 procent", zegt Peeters in "De ochtend" op Radio 1. Het aantal mannen dat ouderschapsverlof aanvraagt stijgt dus, maar hun aantal is tegenover de 68 procent moeders die dat doen, nog altijd bijzonder laag.

Volgens Peeters komt dat omdat de mannen niet geïnformeerd zijn. "Uit onderzoek blijkt dat veel vaders wel ouderschapsverlof willen aanvragen maar denken dat dat niet kan en niet mag van hun werkgever. Natuurlijk is ouderschapsverlof ook voor vaders een recht."

Er is volgens Peeters dus dringend nood aan meer informatie. Daarom zullen vaders bij de geboorte van hun kind voortaan een informatieve folder over ouderschapsverlof krijgen, via een zogenoemde "Papa-only bag". Ook op ouderschapsverlofzoektvaders.be kunnen ze terecht voor meer informatie.   

Bekijk hieronder de reportage van ons jongerenmagazine "Karrewiet":

Videospeler inladen...

Meest gelezen