Videospeler inladen...

Amper een op de vijf Belgische bedrijven klaar voor douaneformaliteiten na brexit

Van de 25.000 Belgische bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk, zijn er 20.000 nog niet voorbereid op de douaneformaliteiten die de brexit met zich dreigt mee te brengen. Het gaat dan vooral om kmo's. De douane start deze week een nieuwe informatiecampagne. Belangrijk want het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner.

Rond de brexit heerst opnieuw veel onzekerheid nadat het Britse parlement gisteravond met een grote meerderheid het brexitakkoord heeft afgewezen dat de Britse premier Theresa May had onderhandeld met de Europese Unie. Ook voor de bedrijfswereld is er veel onzekerheid."Tenzij de Britten de komende dagen de brexit afblazen, zullen Belgische bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk in de toekomst douaneverplichtingen moeten vervullen", zegt ontslagnemend minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

Voor heel wat bedrijven is het intussen meer dan 25 jaar geleden dat ze nog met de douane te maken hadden, klinkt het. Bedrijven hebben daarvoor onder meer een EORI-nummer nodig. Zonder dat uniek identificatienummer kan geen douaneaangifte gebeuren en is er geen in- of uitvoer mogelijk. Maar van de 25.000 Belgische bedrijven die handel drijven met de Britten, heeft slechts een vijfde al een EORI-nummer.

"Niet alleen de douanediensten moeten zich voorbereiden op de brexit, ook de bedrijven moeten zich klaarmaken", stelt minister De Croo. En zo'n 20.000 bedrijven zijn dus nog niet klaar. "Eind deze week valt er bij hen een brief in de bus met daarin een door de douane van ambtswege toegekend EORI-nummer. Bedrijven moeten enkel laten weten welke persoon gemachtigd is voor de onderneming."

Vanmorgen zit minister De Croo ook samen met de douane en de bedrijven om ervoor te zorgen dat iedereen zich klaarmaakt.

"Brexit is een tsunami voor de bedrijfswereld die handel drijft met het Verenigd Koninkrijk. De douane stelt alles in het werk om de ondernemingen te beschermen tegen die tsunami door hen te informeren en te begeleiden bij het vervullen van hun douaneformaliteiten", laat de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen weten. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen