92-jarige vrouw krijgt celstraf voor decennialange belastingsfraude

Een vrouw van 92 uit Dendermonde heeft een celstraf met uitstel gekregen omdat ze gedurende 40 jaar belastingen heeft ontdoken. Naast anderhalf jaar cel met uitstel krijgt ze van het Hof van Beroep van Gent ook een boete. Daarnaast zal de belastingdienst ook beslag leggen op een bedrag van 3,7 miljoen euro.

De vrouw zou al 40 jaar bezig zijn met het ontduiken van belastingen. Samen met haar zoon zocht ze naar manieren om geld te beleggen op buitenlandse rekeningen, zonder dat aan te geven bij de fiscus. Het gaat om een bedrag van bijna 13 miljoen euro. Dat geld zette zij op rekeningen bij een buitenlandse bank. Bij een informatielek bij die bank kwam het gesjoemel aan het licht, en in 2014 werd het bedrag in beslag genomen.

Andere straffen in beroep

Toen de zaak voor de rechter kwam, kreeg de vrouw een effectieve celstraf van 6 maanden en tien maanden met uitstel. Daarnaast moest ze een boete van 600.000 euro betalen en moest ongeveer 2.4 miljoen euro in beslag genomen worden. Maar daar ging de vrouw niet mee akkoord en ze tekende beroep aan. In beroep kreeg een langere celstraf van bijna anderhalf jaar met uitstel. Het bedrag van de boete is hetzelfde gebleven, maar de fiscus zal meer geld in beslag nemen: naar schatting 3,7 miljoen euro.

Ook haar zoon krijgt in beroep een andere straf: hij krijgt acht maanden celstraf met uitstel en moet een boete van meer dan 400.000 euro betalen.

Meest gelezen