Videospeler inladen...

Bomaanslag doodt VS-militairen in betwiste noorden van Syrië, IS eist de verantwoordelijkheid op

In Manbij in het noorden van Syrië heeft een zelfmoordterrorist zich opgeblazen vlak bij Koerdische en Amerikaanse troepen. Daarbij zouden twee VS-militairen gedood zijn. Terreurgroep IS eist de aanslag op.

De aanslag vond plaats in de stad Manbij die gecontroleerd wordt door de Syrian Democratic Forces (SDF). Dat is een coalitie van Koerdische en Arabische milities die gesteund wordt door de Verenigde Staten. Er zouden 16 doden zijn gevallen en onder hen zijn ook twee Amerikaanse militairen. Een andere bron spreekt over vier Amerikanen.

De aanslag is opgeëist door de terreurgroep IS, die eerder uit Manbij en een groot deel van Syrië verdreven is door de SDF. Die coalitie krijgt de steun van de Verenigde Staten in de vorm van luchtaanvallen, maar ook met "special forces" op de grond.

VS-president Donald Trump heeft onlangs verrassend aangekondigd dat hij de 2.000 VS-troepen uit Syrië wil terugtrekken. Volgens hem is IS daar verslagen, maar algemeen wordt de geplande terugtrekking beschouwd als een gebaar naar de Turkse president Tayyip Erdogan. Die wil een offensief lanceren tegen de Syrische Koerden in Manbij omdat die volgens hem de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK steunen.

Uit protest tegen die terugtrekking hebben VS-minister van Defensie James Mattis en enkele topfiguren van het Pentagon ontslag genomen. De aanslag van vandaag kan dan ook gevolgen hebben voor de geplande terugtrekking van de VS uit Syrië.

Om het nog complexer te maken, hebben Syrische regeringstroepen en Russische militairen onlangs posities ingenomen rond Manbij. Zeker is dat de regio rond Manbij een kluwen is van strijdende partijen met tegengestelde belangen en dat het vertrouwen van de Syrische Koerden in het Amerika van president Trump niet groot is. Het zijn net die Syrische Koerden die IS in Syrië zo goed als verslagen hebben.

Meest gelezen